Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Linde efter krismötet i EU: ”Läget är allvarligt”

Frida Stranne: "Naivt att tro att det är slutet på konflikten"
Foto: SERGEI GRITS / AP TT NYHETSBYRÅN
Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le DrianFoto: MOHAMED HAMMI/SIPA/SHUTTERSTOCK / MOHAMED HAMMI/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

På fredagen höll EU:s utrikesministrar ett krismöte gällande konflikten mellan USA och Irak.

”Vi är eniga om att läget är allvarligt och att EU nu behöver spela en mycket aktiv roll för att få ner spänningen och få till stånd dialog”, skriver Ann Linde på Facebook efter mötet. 

På grund av det spända läget mellan Iran och USA höll EU:s utrikesministrar ett extrainsatt krismöte i Bryssel under fredagen. Planen är att försöka medla mellan parterna, och från Sveriges del var utrikesminister Ann Linde på plats. 

På Facebook skriver hon efter mötet: 

”Vi är eniga om att läget är allvarligt och att EU nu behöver spela en mycket aktiv roll för att få ner spänningen och få till stånd dialog.”

https://www.facebook.com/annlindepolitiker/posts/1498190233683210

I inlägget skriver hon också att ett särskilt sändebud ska utses för gulf-regionen. 

”EU kan och ska spela en roll för att bygga säkerhet i Gulf-regionen. Jag och Sverige fick stöd för att EU:s Höge representant Josep Borell bör utse ett särskilt sändebud som kan driva detta arbete för fred vidare. Det är viktigt för att EU ska kunna spela en större roll i regionen.”

Samtidigt finns många farhågor kring vad som skulle kunna hända om situationen eskalerar. Iran kan ha kärnvapen inom ett till två år, menar Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian.

– Om de fortsätter att lösa upp Wien-avtalet, så ja, på en relativt kort tid, mellan ett och två år, skulle de kunna ha tillgång till kärnvapen vilket inte är ett alternativ, säger Jean-Yves Le Drian till radiokanalen RTL enligt Reuters.

Kommer begära särskild representant

Innan mötet sa Linde till Sveriges Radio att man skulle diskutera hur man kan hjälpa till för att situationen skulle deeskalera. 

– Vi kommer att fortsätta att diskutera hur vi på bästa möjliga sätt kan se till att den här utredningen blir fullständig, transparent och genomgripande, säger Ann Linde till Sveriges radio.

TV: Endast minimala skador inträffade på basen i Irak, enligt Trump

Trump:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.