Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU ger miljoner till högerextrema

"Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet", säger Marita Ulvskog till Expo. Foto: Jens L'Estrade
Marita Ulvskog har kallat till krismöte i den socialdemokratiska partigruppen S&D, den näst största i EU-parlamentet. Foto: Patrick Seeger/Epa/TT

EU-parlamentet har betalat ut flera miljoner till europeiska nazister och fascister. En del av pengarna finansierar ett högerextremt möte i Sverige, avslöjar Expo.

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) har kallat till krismöte i sin partigrupp.

Fakta: Alliance for Peace and Freedom

APF bildades 2014 av en rad högerextrema europeiska politiker och aktivister. Partiet har täta kontakter med Putins Ryssland som man har uttalat starkt stöd för. Förra året deltog flera APF-styrelseledamöter på ett stort möte för den europeiska extremhögern i S:t Petersburg. Människorättsorganisationer har antytt att APF får ekonomiskt stöd från Kreml.

APF har också uttalat stöd för den syriske diktatorn Bashar al-Assad och har kontakter med hans Baathparti.

I styrelsen för APF sitter förutom Roberto Fiore och Stefan Jacobsson bland annat:

Daniel Carlsen, danska nazistiska Danskernes Parti

Artemis Mattheopoulos, grekiska nazistiska Gyllene gryning

Tomás Vandas, tjeckiska högerextrema Delnická Strana Sociálni Spravedlnosti

Jens Pühse, tyska högerextrema NPD

Nick Griffin, tidigare partiledare för brittiska högerextrema British National Party

Källa: Expo/APF

EU-parlamentets regler om bidrag till paneuropeiska partier skärptes 2014 för att förhindra att stöd gick till extrema grupperingar som inte delar EU:s grundläggande värderingar om mänskliga rättigheter.

"Otäckt"

Men en granskning som tidskriften Expo har gjort visar att EU-parlamentet i januari i år beviljade 3,68 miljoner kronor till det paneuropeiska partiet Alliance for Peace and Freedom (APF). Ytterligare 1,8 miljoner kronor har betalats ut till APF-stiftelsen Europa Terra Nostra.

– Jag tycker att det är fruktansvärt pinsamt och jag tycker att det är otäckt att vi är med och finansierar den här typen av verksamhet, säger Marita Ulvskog till Expo.

APF är en relativt nybildad sammanslutning, dominerad av europeiska nazister och fascister. Det paneuropeiska partiet leds av Roberto Fiore, även partiledare för det italienska nyfascistiska Forza Nuova. Stefan Jacobsson, tidigare partiledare för det sedan förra våren insomnade nazistiska Svenskarnas parti och engagerad i militanta Svenska motståndsrörelsen, är generalsekreterare för APF.

Finansierar nazimöte

Det miljonstöd från EU som har betalats ut till Europa Terra Nostra kommer bland annat att finansiera ett högerextremt möte i Stockholm i slutet av maj, där en rad frontfigurer i vit makt-miljön ska tala.

Marita Ulvskog har kallat till krismöte i den socialdemokratiska partigruppen S&D, den näst största i EU-parlamentet. Mötet planeras under den kommande veckan.

– Det är oacceptabelt och jag kommer säkerligen även behöva ta upp det i fler sammanhang, säger hon till Expo.