Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU ger klartecken för svenskt cancerläkemedel

Cancerbehandling. Genrebild.
Foto: Shutterstock

Det svenska läkemedlet Pepaxti har klarat av det sista hindret för ett godkännande av EU-kommissionen – vilket i regel bara är en formsak.

Om Pepaxti också får klartecken i USA väntar en marknad på flera hundra miljarder kronor.

– Det viktigaste är att patienter med multipelt myelom, som i senare skede av sjukdomen saknar behandlingsalternativ, får tillgång till nya behandlingar, säger Jakob Lindberg som är vd för Oncopeptides

För de patienter som diagnosticeras med den obotliga sjukdomen multipelt myelom finns det några läkemedel som kan förlänga livet. Nu kommer patienterna få ett nytt behandlingsalternativ för sin blodcancer eller benmärgscancer.

Det europeiska läkemedelsverket EMA:s kommitté CHMP offentliggör i dag att man enhälligt rekommenderar att EU-kommissionen godkänner det svenska biotechföretagets Oncopeptides läkemedel Pepaxti. Rekommendationen grundas i fas2 studien Horizon och de resultaten stöds av fas3 studien Ocean, framgår av ett pressmeddelande.

Enligt en finansanalys från Global Data kommer världsmarknaden för läkemedel som behandlar multipelt myelom år 2026 vara värd 29 miljarder euro, eller 309 miljarder kronor. Fyra gånger mer än den svenska försvarsbudgeten.

– Rekommendationen från EMA är riktigt bra nyheter för patienter med denna sjukdom, säger professor Pieter Sonneveld vid Erasmusuniversitetet i Rotterdam, enligt ett uttalande. Det var professor Sonneveld som låg bakom Oceanstudien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.