Så vill EU få länderna att hjälpa till med flyktingar

Det här innebär EU-kommissionens nya migrationsförslag.
Foto: OLIVIER HOSLET / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

EU-kommissionens nya plan för unionens migrationspolitik fokusera till stor del på att få personer som inte får vara här att återvända.

– Vi behöver färre som kommer illegalt och i stället fler som kommer lagligt. Därför måste vi fokusera på lagliga vägar för migranter, som kommer för att bidra ekonomiskt, och för flyktingar som behöver internationellt skydd, säger Ylva Johansson, på en presskonferens.

Migrations- och inrikeskommissionär Ylva Johansson presenterade på onsdagen vad EU-kommissionen kommit fram till i den så kallade ”pakten”.

– Vi är redo att ta emot de som har rätt att komma hit, men de som inte har rätt till det måste åka tillbaka, det är det som vi har fokuserat på, säger Ylva Johansson.

Hon betonade att EU behöver migration och att många verkar tro att läget är det samma som 2015, vilket hon inte håller med om.

Ylva Johansson säger att det enligt det nya förslaget inte kommer att bli fler räddningsaktioner på Medelhavet.

– Det kommer bli motsatsen, antar jag. Vad vi ser nu, speciellt i centrala Medelhavet, är att många människor som kommer inte är flyktingar. Om de kommer i land och direkt går genom en process och snabbt får ett beslut om att återvända, kommer det här få människor att tänka efter innan de betalar mycket pengar till smugglarna, säger Ylva Johansson.

EU-länder ska hjälpa varandra

Med förslaget överger kommissionen tvingande kvoter för mottagning av flyktingar. Istället ska länderna, i vad som kallas en solidaritetsmekanism, hjälpas åt att ta emot dem som har rätt att vara i EU eller betalar en motsvarande kostnad. Som kompensation får det mottagande landet 10 000 euro per vuxen asylsökande, enligt The Guardian.

Den nya ”pakten” kommer att behandlas parallellt bland EU:s medlemsländer och i EU-parlamentet innan det eventuellt implementeras.

Tidigare har framför allt Ungern och Polen opponerat sig mot att ha en obligatorisk omfördelning av asylsökande mellan EU-länderna. 

Johansson: ”Jättesvår uppgift”

Även denna gång väntas det bli en hård debatt. Ylva Johansson är dock optimistisk. 

– Det är självklart att det här är en jättesvår uppgift och det känner jag in på kroppen. Men jag tror faktiskt att det är möjligt. Jag tror att vägen framåt är att man försöker avdramatisera migrationspolitiken. Situationen för migranter kan ju vara dramatisk, men själva politiken vinner på att avdramatiseras, sa hon till TT tidigare i september.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.