Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-förslaget: Inför ”mörkröda zoner”

Nedgång från föregående vecka visar ny statistik.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill utöka risknivåerna i de europeiska regionerna. Arkivbild.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
I dagsläget går EU:s färgskala från grått till rött – men snart kan det bli mörkrött. Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU kan införa en ny klassificering för länder med extremt hög smittspridning – en så kallad ”mörkröd zon”, berättar Reuters.

Skulle förslaget bli verklighet kan invånarna i en sådan zon behöva testa sig inför resa till ett annat EU-land samt sitta i karantän vid ankomst.

Det var under torsdagens digitala EU-konferens som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kom med förslaget om en ny indelning.

– En mörkröd zon skulle visa att viruset cirkulerar på en mycket hög nivå i zonen. Personer som reser från mörkröda områden skulle kunna behöva göra ett test före avresan, samt sitta i karantän efter ankomst, sa hon under mötet enligt Reuters.

I dagsläget delar EU in sina medlemsländer utifrån en fyrgradig färgskala, där de med minst smittspridning kategoriseras som ”gröna” och de med mycket stor smittspridning som ”röda”. Om förslaget blir verklighet kommer ”mörkröd” att användas för de länderna med absolut störst smittspridning.

Det är ännu oklart vilka smittvärden som skulle krävas för att en zon skulle klassificeras som ”mörkröd”. Men i nuläget är ”röd” den högsta klassificeringen, vilket ges till en zon där det är över 50 nya fall per 100 000 invånare och mer än 4 procent positiva tester.

Vid den senaste uppdateringen som den europiska smittskyddsmyndigheten ECDC gjort var Sverige klassat som rött tillsammans med majoriteten av de övriga europeiska länderna, med undantag av våra grannländer Norge och Finland samt Grekland.

EU:s färgskala

Grå: Det saknas tillräckliga uppgifter eller har gjorts färre än 300 tester per 100 000 invånare.


Grön: Färre än 25 nya fall per 100 000 invånare och högst 4 % positiva tester.


Orange: Färre än 50 nya fall per 100 000 invånare och mer än 4 % positiva tester eller mellan 25 och 150 nya fall per 100 000 invånare men högst 4 % positiva tester.


Rött: Över 50 nya fall per 100 000 invånare och mer än 4 % positiva tester eller över 150 nya fall per 100 000 invånare.


Källa: ECDC, europiska smittskyddsmyndigheten

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.

Svenska vaccinplanens fyra faser 

Avgör när man kan få vaccin – vilken grupp tillhör du?

Var gifta i 70 år – dog samtidigt med covid-19

Döttrarnas sorg: ”De höll varandras händer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.