Snart kan det vara slut på kräftskivor i Sverige. Foto: Leif GustafssonSnart kan det vara slut på kräftskivor i Sverige. Foto: Leif Gustafsson
Snart kan det vara slut på kräftskivor i Sverige. Foto: Leif Gustafsson
Skulle ett försäljningsstopp av kräftor införas kommer antalet kräftor som finns tillgängliga i den svenska handeln med stor säkerhet att minska. Foto: Petra JonssonSkulle ett försäljningsstopp av kräftor införas kommer antalet kräftor som finns tillgängliga i den svenska handeln med stor säkerhet att minska. Foto: Petra Jonsson
Skulle ett försäljningsstopp av kräftor införas kommer antalet kräftor som finns tillgängliga i den svenska handeln med stor säkerhet att minska.  Foto: Petra Jonsson

EU-förordningen som hotar svenska kräftan

Publicerad

Snart kan det vara slut på kräftskivor i Sverige.

Åtminstone om man ska tro en nyligen antagen EU-förordning, där kräftan pekas ut som ett hot mot den biologiska mångfalden.

Beslutet har rört upp känslor bland fiskhandlare.

– Det här är vårt och många fler fiskares levebröd, säger Andreas Alexandersson, fiskhandlare från Motala, till Corren.

Bakgrunden till kräftans potentiella försvinnande är den EU-förordning som nyligen trädde i kraft.

Där finns närmare 12 000 främmande arter presenterade i förordningen och av dessa ses ungefär 15 procent som invasiva, vilket innebär att sprider sig av egen kraft och kan skada ekosystemet.

Dessa arter ses av EU som ett hot mot den biologiska mångfalden, och kommer därför inte att få säljas inom EU framöver

Enligt Corren visar det sig nu att flera svenska kräftor finns med på listan över arter som alltså inte längre kommer att få säljas.

"Hot mot flodkräftan"

Det är Naturvårdsverket som har listat de 37 svenska arterna som finns med på den aktuella listan. Bland dem är fem stycken kräftor, och med på listan finns till exempel den på kräftskivan så populära signalkräftan.

Naturvårdsverket motiverar signalkräftans plats på listan med följande argument:…

"Största hotet mot den inhemska flodkräftan, kan bära på kräftpest, konkurrerar med flodkräftan".

På sin hemsida skriver man vidare hur bland andra signalkräftan ska bekämpas, till exempel genom att begränsa spridningsvägarna.

– Det handlar om hur dessa arter inverkar på andra arter. De sprider sjukdomar och utrotar på så sätt andra inhemska arter, säger Lennart Sorby, verksamhetsutvecklare på Havs– och vattenförvaltningen, till Corren.

Den populära signalkräftan finns med på listan.Foto: Hanna Björkstedt

Tillåtet under 2016

Skulle ett försäljningsstopp av kräftor införas kommer antalet kräftor som finns tillgängliga i den svenska handeln med stor säkerhet att minska.

Något som kan komma att slå hårt mot landets alla fiskhandlare.

– Jag tror inte att den som skrivit detta på Naturvårdsverket förstår konsekvenserna. Om vi inte fiskar kräftor i Vättern kommer andra fiskarter dö ut, eftersom signalkräftan äter rom från både sik och röding, säger fiskaren Andreas Alexandersson till Corren.

Många fiskare har hört av sig till Havs- och vattenmyndigheten, som ansvarar för de växter och djur som finns med på listan.

Men enligt Naturvårdsverket behöver alla kräftentusiaster inte oroa sig, i alla fall inte ännu.

All lagstiftning kring listan är ännu inte klarlagd, men under 2016 kommer det fortfarande vara tillåtet att fiska upp kräftor.

– Man får fortsätta att fiska upp dem, men man får inte sätta ut nya, säger Melanie Josefsson, handläggare på Naturvårdsverket, till Corren.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag