Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU föreslår varningstext på alkohol – för att bekämpa cancer

Alkohol ökar risken för covid-19, enligt studie
”De visar att de ser kopplingen mellan alkohol och risken för olika typer av cancersjukdomar”, säger EU–parlamentarikern Jytte Guteland (S).
EU–parlamentarikern Jytte Guteland (S)
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Varningstext på alla alkohol kan bli verklighet i EU om några år.
Foto: Colourbox
Varningstext på alla alkohol kan bli verklighet i EU om några år.
Foto: Adobe Stock
EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.
Foto: THIERRY MONASSE / POOL/AA/TT / ANADOLU AJANSI TT NYHETSBYRÅN

EU–kommissionen har avsatt fyra miljarder euro till arbetet mot att bekämpa cancer inom unionen. 

En rad förslag presenterades för att lyckas med det – bland annat att införa varningsmärkning på alla alkoholhaltiga drycker.

– Det är absurt att vi haft en situation där man vet mer om juicen på frukostbordet än fredagsvinet, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) till SVT. 

Under onsdagen la EU-kommissionen fram ett antal förslag om för hur cancer ska bekämpas inom unionen. Huvudfokus kommer vara att satsa på förebyggande åtgärder, tidig upptäckt, diagnos och behandling samt förbättrad livskvalitet för cancerpatienter.

– Om vi inte vidtar väldigt tydliga, snabba och bestämda åtgärder kommer allt fler européer förlora sina liv till cancer, sa EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

För att lyckas med det avsätter EU-kommissionen fyra miljarder euro, motsvarande 40,5 miljarder kronor, till det arbetet. 

Varningstext på spriten

Ett av förslagen som presenterades var att alla alkoholhaltiga drycker ska förses med en tydlig innehållsförteckning och en varningsmärkning.

– Jag tycker det är bra att vi äntligen får till det här. De visar att de ser kopplingen mellan alkohol och risken för olika typer av cancersjukdomar, säger EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S) till SVT.

– Det är viktigt att konsumenterna får veta exakt vad de dricker. Det är absurt att vi haft en situation där man vet mer om juicen på frukostbordet än fredagsvinet, fortsätter hon.

En lag kan dröja flera år

För att förslaget ska bli lag i Sverige krävs att EU-kommissionen ska förhandla och bearbeta förslaget, EU-ländernas regeringar ska godkänna det och EU-parlamentet likaså. 

– Jag skulle säga att det kommer att ta ett antal år, säger Guteland.

Alkoholens effekt på vaccinet: ”Kan påverka positivt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.