Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU fördömer rasismen i USA

”När jag ser mig omkring ser jag unga, gamla, svarta, vita, ursprungsbefolkning, somalier”.
Alice Bah Kuhnke, EU-parlamentariker för Miljöpartiet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Abir al-Sahlani, Centerpartiet.
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

EU markerar mot situationen i USA.

Parlamentet har röstat igenom en resolution som fördömer rasism och polisbrutalitet i landet.

– I dag har vi skrivit historia, säger Alice Bah Kuhnke, MP.

Efter att George Floyd dog i samband med ett polisingripande i Minneapolis, Minnesota, i slutet av maj har omfattande protester brutit ut i USA. Tusentals personer har demonstrerat mot rasism och polisvåld.

I början av juni tog EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke, MP, initiativ till att även EU ska markera mot det som sker – och nu har en resolution röstats igenom.

EU fördömer rasismen i USA

På fredagskvällen enades EU-parlamentet, med siffrorna 493 för och 104 emot, om en resolution som fördömer rasismen och polisbrutaliteten i USA. Den uppmanar landets regering att vidta åtgärder.

Även den strukturella rasismen inom EU fördöms.

– Det är en stor seger att vi gröna tillsammans med de progressiva krafterna i EU-parlamentet har kunnat enas i ett kraftfullt fördömande av rasismen och dess förödande konsekvenser såväl i USA, som här i EU:s medlemsländer, säger Alice Bah Kuhnke i en kommentar.

Centerpartiet: ”Har djupgående problem”

Även Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet, är nöjd.

– Europaparlamentet visar nu med all önskvärd tydlighet att vi fördömer rasismen och polisvåldet i USA. Det är uppenbart att vårt grannland i väst har djupgående problem med strukturell rasism, bland annat i sin poliskår, och att de måste vidta grundliga åtgärder kring detta, säger hon i en kommentar.

Hon säger vidare att det är viktigt att EU inte heller ”glömmer bort sin egen rasism och vårt koloniala arv”.

S: ”Konkreta förslag”

Evin Incir är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och ansvarig förhandlare för resolutionen för den socialdemokratiska gruppen. Hon säger i en kommentar:

– Resolutionen innehåller flera reella och konkreta förslag. Bland annat EU-toppmöte, strategi och minnesdag. Vi tar ett stort steg framåt i kampen mot den strukturella rasismen, men nu gäller det att gå från ord till handling.

De som har stöttat resolutionen är den liberala gruppen Renew Europe, vänstergruppen GUE, den socialdemokratiska gruppen S&D, den gröna gruppen samt den kristdemokratiska gruppen EPP.

SE MER:

Under den senaste tidens Black lives matter-demonstrationer har statyer av kontroversiella historiska personer vandaliserats och välts.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.