Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

EU: Förbjud propaganda om terror på nätet

Morgan Johansson (S) deltar i dagens förhandling med EU:s inrikesministrar. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lagstiftningen ska bli ett hårdare tilltag mot terrorpropaganda på nätet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

EU:s inrikesministrar ska under dagen besluta om en ny lagstiftning mot terrorpropaganda på internet.

Den tvingar IT-bolag som Google och Facebook att radera all liknande information inom en timme, uppger Ekot.

Enligt Sveriges inrikesminister Morgan Johansson är en lagstiftning nödvändig. Det för att stoppa terrorismpropaganda från att nå människor som riskerar att radikaliseras, uppger Ekot.

– Vi har ett antal exempel där människor radikaliserats ganska snabbt och därefter begår terrorbrott, säger Morgan Johansson (S) till radiokanalen.

Tidigare har man jobbat med självsanering för att få bort terrorpropagandan. Nu anser EU:s medlemsländer att det inte räcker. 

Förslaget om lagstiftningen lades fram i september. Det ålägger IT-bolag och internetoperatörer att ta bort terrorpropaganda från nätet inom en timme. Staffläggning kan annars bli dryga böter.

Kritiken: Hotar yttrandefriheten

Men lagen har också mötts av kritik. Både IT-bolag och frivilligorganisationer har argumenterat att den hotar yttrandefriheten, uppger Ekot. Flera EU-länder, däribland Nederländerna och Tjeckien är kritiska till den kommande lagen.

Sveriges regering har också haft krav på hur lagen ska fungera.

– Vi har varit angelägna om att det här ska handla om det som är straffbart. Alltså till exempel att uppmana till terrorhandlingar eller råd kring hur man kan begå olika terrorhandlingar. Sedan finns det en gråzon, sådant man tycker är olämpligt, men som inte är straffbart, säger Morgan Johansson till Ekot.

Undantag har gjorts för svenska traditionella medier som är grundlagsskyddade. Det handlar bland annat om dagstidningar, radio och TV.

Dagens förhandlingar väntas gå igenom. Därefter väntar förhandlingar med EU-parlamentet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!