Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

EU-enighet om banktillsyn

Foto: Thierry Monasse

BRYSSEL. EU-länderna är ense om regler för en ny gemensam europeisk banktillsyn  med start den 1 mars 2014. Alla godtar reglerna, men länder utanför  eurozonen behöver inte delta.

Efter 14 timmars förhandlingar bilade EU:s finansministrar en rad stridigheter, bland annat mellan Tyskland och Frankrike samt mellan euroländer och icke-euroländer, berättar Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.

Alla stora banker

Det kommer dock att vara obligatoriskt för de 17 euroländerna att delta, men det står länderna utanför eurozonen fritt att delta. Länderna kan också vänta med att lämna besked.

Banktillsynen ska vara fullt funktionsduglig den 1 mars 2014. Utgångspunkten är att tillsynen ska gälla alla stora banker, skriver Ritzau.

Både Sveriges finansminister Anders Borg och hans brittiske kollega George Osborne säger efter förhandlingarna i Bryssel att de kan stödja den kompromiss som ligger på bordet, erfar Ritzau.

Därmed verkar hotet om veto mot avtalet vara avvärjt.

Mötesledaren, Cyperns finansminister Vassos Shiarly, säger att målet för den nya tillsynen är att återupprätta tilltron till den europeiska banksektorn.

Anders Borg: Bra kompromiss

Tidigt på torsdagsmorgonen sade sig finansminister Anders Borg vara nöjd med mötets utgång.

– Det är en bra kompromiss. Vi har fått igenom rätt betydande framgångar efter en tidvis mycket tuff förhandling, säger han, enligt dn.se.

– Sverige kan rösta för att de andra länderna går vidare med en bankunion, men vi gör bedömningen att Sverige i det här läget inte kommer att delta i den.

30 miljarder i tillgångar

EU:s finanskommissionär Michel Barnier sade vid en presskonferens att Europeiska centralbanken, ECB, som är i centrum för det nya arrangemanget, kommer att övervaka de omkring 200 av största utlånarna i eurozonen, av totalt 6 000.

Enligt Barnier rör det sig om banker med tillgångar värda mer än 30 miljarder euro som kommer att övervakas.

TT-Ritzau-AFP

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.