Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

EU-domstolen granskar inte gymnasielagen

Migrationsverket har fått in drygt 11 000 ansökningar från personer som vill stanna i Sverige med hänvisning till gymnasielagen.Foto: SAMUEL UNÉUS
Isabella Lövin (MP), Gustav Fridolin (MP) och Stefan Löfven (S). Gymnasielagen kom till efter en uppgörelse mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna.Foto: OLLE SPORRONG

EU-domstolen kommer inte att granska den omstridda gymnasielagen som innebär att ensamkommande som fått nej på sin asylansökan kan få en ny möjlighet att stanna om de studerar.

Det betyder att ingen juridisk instans kan stoppa lagen som trädde i kraft i juli i år, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Migrationsdomstolarna i Malmö och Stockholm underkände den omstridda lagen ganska omgående efter att den börjat gälla eftersom de ansåg att de sänkta kraven på identitetsbevis hos de ensamkommande inte går ihop med annan lagstiftning, eller att den är så oklar att den inte kan tillämpas.

 

 

Frågan lyftes till Migrationsöverdomstolen men i väntan på besked begärde migrationsdomstolen i Göteborg att även EU-domstolen skulle komma med ett utlåtande.

11 000 ansökningar till Migrationsverket

Men när Migrationsöverdomstolen förra veckan aviserade att lagen går att tillämpa beslöt Migrationsdomstolen i Göteborg att EU-begäran ska dras tillbaka eftersom ett besked från EU kan ta 15–16 månader.

 

 

Migrationsverket har fått in drygt 11 000 ansökningar från personer som vill stanna i Sverige med hänvisning till gymnasielagen. Möjligheten att ansöka tog slut den 30 september.