EU-bossens hemliga hotbrev om snuset

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
HÄVDAR REGELBROTT. Enligt Barroso har Sverige ”misslyckats med att förhindra export av snus till andra medlemsstater”. Kommissionens ordförande vill att Sverige anmäls till EU-domstolen i Luxemburg. Foto: AP

Handelsminister Ewa Björlings uttalande om "fullskaligt krig" om det svenska snuset har gjort EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso rasande.

I ett topphemligt dokument - utlåtandet över EU:s nya tobaksdirektiv - riktar han på sidan 18 allvarliga anklagelser mot Sverige och hotar med att dra regeringen inför domstol, kan Expressen avslöja i dag.

Det hemligstämplade brevet skickades från Barrosos kansli i Bryssel i går och kan kosta svenska skattebetalare hundratals miljoner kronor.

Handelsminister Ewa Björling mötte i måndags EU:s nya hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel. Efter mötet sa hon på en svensk pressträff:

- Nu har vi bedrivit en låg­intensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv då är det fullskaligt krig som gäller, inget annat.

Det uttalandet fick EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso att gå i taket, uppger källor i kommissionen nu för Expressen.

"Sverige bör anmälas"

I går skickade han ett hemligstämplat brev till hälsokommissionären Tonio Borg.

Just nu är förslaget till nytt tobaksdirektiv ute på remiss hos kommissionärerna och flera har redan svarat. Expressen har läst delar av brevet och kan berätta att Barroso på sidan 18 i sin kommentar riktar ett allvarligt hot mot den svenska regeringen.

Enligt Barroso har Sverige under lång tid brutit mot reglerna för det svenska snusundantaget och detta bör prövas i domstol. "Sverige har misslyckats med att förhindra export av snus till andra medlemsstater", skriver Barroso i brevet till Borg.

Enligt kommissionens ord­förande bör Sverige anmälas till EU-domstolen i Luxemburg. José Manuel Barroso hävdar att färjetrafiken mellan Sverige och Finland möjliggjort otillåten export av svenskt snus.

Förnekar kännedom

Hos hälsokommissionären förnekas all kännedom om brevet. Man vill inte heller kännas vid några planer på att dra Sverige inför EU-domstolen.

- Jag känner inte till något formellt ärende mot Sverige om överträdelser, säger Tonio Borgs talesperson Frédéric Vincent.

Hur ställer sig kommissionen till svenska handelsministerns hot om "full­skaligt krig"?

- Det har vi inga kommentarer till.

Sprickan mellan Barroso och den svenska regeringen kan få allvarliga konsekvenser, enligt Expressens källor vid kommissionen.

- Det är mycket upprörda känslor efter handelsministerns uttalanden. Det här kan drabba Sverige och snuset på många sätt, säger en uppgiftslämnare.

Om EU-domstolen går på Barrosos linje riskerar Sverige böter på hundratals miljoner kronor framöver - och ett totalstopp för snusförsäljning på Östersjön.

Handelsminister Ewa Björling har tidigare uttryckt förhoppningar om att EU ska häva exportförbudet på svenskt snus.

Men så blir det inte.

"Förbud sedan 1992"

Enligt Tonio Borgs talesperson finns det ingen efterfrågan på svenskt snus inom EU.

- Vi har sagt i månader, om inte år, att det är högst osannolikt att kommissionen kommer att tillåta snus på andra marknader än den svenska, säger Frédéric Vincent.

- Jag vill påminna om att all tobak som brukas oralt har varit förbjuden sedan 1992. Det är tre år före att Sverige gick med i EU.

José Manuel Barroso anser, enligt Expressens källor, att Sverige skämt ut EU-kommissionen gång på gång.

Så sent som i oktober tvingades den förra EU-kommissionären för hälsofrågor, John Dalli, avgå till följd av bedrägerianklagelser efter att det svenska tobaksbolaget Swedish Match anmält ett mutförsök.

När så den nya EU-kommissionären skulle tillträda var det svenskar som protesterade högst.

Folkpartiets EU-parlamentariker Cecilia Wikström kallade Tonio Borg för en "dinosaurie" och konstaterade innan omröstningen att det vore "en stor, fet, präktig råskandal" att välja honom.

Men Borg blev vald.

Vidare till EU-parlamentet

EU-kommissionens förslag till nytt tobaksdirektiv ska presen­teras inom kort, senast den sista januari 2013.

Enligt Tonio Borgs medarbetare för­väntas direktivet bli offentligt redan nästa vecka.

Därefter går ärendet vidare till EU-parlamentet och minister­rådet, som måste komma överens innan direktivet kan bli verklighet.

Expressen har sökt handels­minister Ewa Björling för en kommentar.

- Vi avvaktar med kommentarer tills vi har fått informationen den offentliga vägen, säger ministerns pressekreterare Monica Enqvist.

EU-kommissionens talesperson Pia Ahrenkilde-Hansen uppgav sent i natt att José Manuel Barroso inte har några kommentarer utöver de som Tonio Borgs med­arbetare har gett.

Barroso i hotbrevet som Expressen tagit del av

”Ett av de alternativ som avfärdats avser att vidta åtgärder mot Sveriges påstådda misslyckande att förhindra export av snus till andra medlemsstater...”

”Vi skulle undersöka om denna fråga inte hellre bör behandlas som en fråga om brottsbekämpning (till exempel via överträdelseärende)...”

Snusundantaget

Enligt EU:s tobaksregler är snus förbjudet men Sverige har fått undantag från detta förbud. Undantaget innebär att det är tillåtet att tillverka och sälja snus i Sverige. Men det är inte tillåtet att exportera snus till andra EU-länder. Däremot får svenskar ta med snus för privat bruk vid resa till andra EU-länder.

Det svenska snusundantaget förhandlades fram under de svenska medlemskapsförhandlingarna på 90-talet och finns med i Sveriges anslutningsavtal med EU.

Källa: EU-UPPLYSNINGEN.SE

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.