Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ettåriga Theo var sekunder från att dö – mammans kritik

Theo, 1,5, lider av en allvarlig lungsjukdom, och i ett obevakat ögonblick hade han dragit ur sin syrgasslang. Hans assistent, som tvingats jobba ett 17-timmars nattpass hade somnat.
Theo, 1,5, föddes 17 veckor för tidigt och har en allvarlig, kronisk lungsjukdom.
Hela familjen i Theos sovrum: Mamma Caroline, 25, pappa Mattias, 30, och systrarna Maya och Molly, 3,5 och 2 år gamla.

Caroline Bood, 25, vaknade upp till sin värsta mardröm. 

Sonen Theo, 1,5, lider av en allvarlig lungsjukdom, och i ett obevakat ögonblick hade han dragit ur sin syrgasslang.

Bredvid sängen hade hans assistent, 18, som tvingats jobba ett 17-timmars nattpass, somnat.

Hade inte Carolines sambo, travtränaren Mattias Djuse, 30, varit vaken och hört maskinens larm hade Theo inte klarat sig.

Theo föddes 17 veckor för tidigt och det tog över ett år innan Caroline och Mattias kunde få hem sin son.

De hade redan döttrarna Maya och Molly, nu 3,5 och 2, när Theo kom, och paret driver tillsammans travfokuserade Hårby Gård utanför Enköping.

Theo lider av bronkopulmonell dysplasi, en kronisk lungsjukdom som kan drabba för tidigt födda, och är beroende av maskiner som hjälper honom att andas. För att få livet att gå ihop har Caroline och Mattias hjälp av personliga assistenter.

”Han hade varit död annars”

Theo är trots sjukdomen en levnadsglad 1,5-åring, och behöver konstant övervakning. Speciellt på natten riskerar han att dra ur den syrgasslang som håller honom vid liv.

– Han klarar sig i 30 sekunder utan syrgas, säger Caroline.

I fredags morse hände det som inte får hända.

Den första bilden på Theo, som bara vägde 513 gram när han föddes i vecka 23. Han spenderade sina första 384 dagar i livet på sjukhus.

– Vi har våra sovrum på övervåningen, men Mattias var vaken för att han skulle ut till hästarna. När han går förbi Theos rum på nedervåningen så hör han larmet pipa och springer in. 

Där hittar Mattias assistenten sovandes i en fåtölj och Theo, utan slangen. Mattias hann fram precis i tid.

– Jag vill inte ens tänka på hur det skulle ha gått om han inte hade råkat vara vaken just då, säger Caroline.

”Tänk om Theo hade dött”

Hon är dock tydlig med att varken hon eller Mattias lägger någon som helst skuld på assistenten.

Assistenten, som nyss fyllt 18 år, hade tvingats till att jobba nattpass, trots protester från både henne själv och familjen, säger Caroline.

Caroline berättar att assistenten skulle hoppa in och jobba ett kortare kvällspass, men väl på plats fick hon order om att stanna hela natten, i över 17 timmar.  Detta trots att hon inte hunnit förbereda sig, och hade varit vaken sedan tidigt samma morgon.

– Tänkt om Theo hade dött?, utbrister Caroline.

– Hon är 18 år, tänk att ha det på sitt samvete? Hon hade sagt klart och tydligt att hon inte kunde jobba natt efter att ha varit vaken en hel dag, säger hon och tillägger:

– Hur kan man lägga över det på en 18-årig tjej?

Fortsatta problem

När Expressen når Caroline håller hon fortfarande på att återhämta sig efter fredagens dramatik. Hon berättar att bemötandet från Olivia Personlig Assistans har varit under all kritik.

Theo, 1,5 sover med syrgas och en såkallad CPAP-maskin som hjälper honom att andas. Han behöver, och har fått beviljat, assistans 24 timmar om dygnet.

– Man tycker att när något sådant här händer, att vårat barn håller på att dö, att den högsta chefen ska ringa till oss, men inget har hänt. 

– Det enda vi har fått är ett mejl om ett möte. Helt iskallt. De bara skyller på att de ska utreda assistenten, men det är ju inte hennes fel. Det är ju sig själva de ska utreda. 

– Hon är 18 år och säger själv att det är för riskabelt, att hon kommer somna, och så låter de henne ändå jobba ett 17-timmarspass.

Under lördagen fortsätter sedan problemen, då Olivia Personlig Assistans helt plötsligt inte har någon tillgänglig personal. Med Mattias på Solvalla står Caroline helt handfallen.

– De ringer mig och säger att enda alternativet är att jag stannar hemma själv med mina tre barn. Men jag säger: ”det går inte, för då riskerar Theo återigen att dö”. 

Theos dagliga dos av mediciner.

– Våra döttrar är 3,5 och 2 år, om de springer upp på övervåningen vad gör jag då? Jag kan inte ta med Theo överallt i huset för syrgasslangen räcker inte långt.

Olivia Personlig Assistans erbjuder Caroline en taxi till sjukhus, och föreslår att hon och barnen tillbringar dagen där. När Caroline ifrågasätter hur detta uppfyller avtalet om 24-timmars assistans i hemmet, föreslår de i stället barnvakt.

– De att de skulle skicka en person som skulle kunna se efter mina andra barn. Då svarade jag bara att det är Theo som är beviljad assistans 24 timmar om dygnet. Jag kan se efter mina andra barn själv, tack.

– Det känns som att dom bara vill tjäna pengar. Jag orkar inte mer.

”Definitivt en Lex Sarah-anmälan”

Olivia Personlig Assistans är en del av vårdkoncernen Team Olivia, som enligt egen utsago är ”en av de största privata aktörerna på omsorgsmarknaden i Sverige, Norge och Danmark”.

Tre fjärdedelar av inkomsten kommer ifrån Sverige, där deras dotterbolag främst sysslar med personlig assistans och hemtjänst.

Olivia Personlig Assistans vd, Daniel Nyberg, har en helt annan ton än den Caroline Bood vittnat om när de försökt påpeka brister i hur de skött Theos assistans sedan de tog över i september.

Hur tycker Olivia Personlig Assistans att ni har hanterat det som hände?

– Jag kan inte och får inte kommentera enskilda händelser eller personer. Men däremot kan jag säga att beordra in personal är verkligen inte bra, och det är ju en sista åtgärd när man inte har hittat andra lösningar i en krissituation.

– Det är vårt ansvar att se till att det finns tillräckligt med personal. Om det uppstår en situation som inte ska uppstå, då är vi väldigt noga med att direkt starta en utredning. Då gör vi en lex Sarah-rapport, och bedömer vi att det behövs så gör vi också en lex Sarah-anmälan. 

Vet du om det här kommer att leda till en lex Sarah-anmälan? Har det påbörjats någon utredning?

– Den situation som du beskriver är definitivt en lex Sarah-anmälan från vår sida.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.