Ett vindkraftverk har under juleftermiddagen vält omkull utanför Vetlanda Foto: PRIVAT
Ett vindkraftverk har under juleftermiddagen vält omkull utanför Vetlanda  Foto: PRIVAT

Ett vindkraftverk har vält omkull

Publicerad

Ett vindkraftverk i Vetlanda har vält omkull. Olyckan ska ha inträffat på någon gång på julaftonsförmiddagen.

Stena har nu valt att stänga av hela vindparken under tiden som utredningen av olyckan pågår.

– Olyckan och orsaken till olyckan utreds nu vidare och vi ber då tills vidare allmänheten att hålla sig från området, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Det var på förmiddagen på julafton som olyckan inträffade. Ett vindkraftverk ska då av oklar anledning ha fallit omkull.

Det sig om vindkraftverk 15 av totalt 32 i den stora vindparken utanför Vetlanda.

– Platsen är avspärrad och övriga vindkraftverk i parken är nedstängda tills vidare. Inga personskador har inträffat, tekniker är på plats och räddningstjänsten är på plats. Olyckan och orsaken till olyckan utreds nu vidare och vi ber då tills vidare allmänheten att hålla sig från området, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Det är ännu oklart var som har orsakat olyckan. Zachrisson uppger dock att de inte misstänker något sabotage.

Väger ungefär 400 ton

Vindkraftverket har en totalhöjd på 185 meter och väger ungefär 400 ton. Enligt Zachrisson ska det ha gått av 10-15 meter från marken.

– Den nedre delen av vindkraftverket står kvar och den resterande delen har vält, säger han.

Företaget har ännu ingen prognos för när utredningen kan tänkas vara klar, men tills vidare är alltså även de övriga vindkraftverken nedstängda.

Det är oklart när - eller om - de kommer att sättas i gång igen.

– Vi får utreda det vidare, vi har ingen prognos på det nu. Vi får göra en noggrann utredning av vad som har hänt i det här verket innan vi tar ställning till den frågan, säger Zachrisson.

Han menar dock att det var ett enkelt beslut att stänga ner parken.

– Beaktat hur allvarlig incidenten är så är det ett enkelt beslut att av säkerhetsskäl tills vidare utredning har gjorts.

"Hörde en otrolig smäll"

I samband med olyckan ska det även ha läckt ut oljor på marken på platsen.

– Jag kan inte svara på exakt vad det är för oljor som har läckt ut vid vindkraftverket. Men vi har räddningstjänsten på området för att sanera området, säger Zachrisson.

– Jag kan inte säga att det finns någon fara för allmänheten i det här läget då området är avspärrat.

Erik Karlsson var ute och arbetade i skogen när olyckan inträffade.

– Jag satt i min skogsmaskin när jag plötsligt hörde en otrolig smäll. Just då tänkte jag dock inte mer på det utan fortsatte arbeta, säger han till SVT.

Men när han var på väg hem förstod han vad det var som hade hänt.

– Det låg ett vindkraftverk rakt över skogsvägen. Det hade gått av tio-femton meter upp från foten och sedan fallit i hela sin längd över ett hygge, berättar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag