Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett vindkraftverk har vält omkull

Ett vindkraftverk har under juleftermiddagen vält omkull utanför Vetlanda Foto: PRIVAT

Ett vindkraftverk i Vetlanda har vält omkull. Olyckan ska ha inträffat på någon gång på julaftonsförmiddagen.

Stena har nu valt att stänga av hela vindparken under tiden som utredningen av olyckan pågår.

– Olyckan och orsaken till olyckan utreds nu vidare och vi ber då tills vidare allmänheten att hålla sig från området, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Det var på förmiddagen på julafton som olyckan inträffade. Ett vindkraftverk ska då av oklar anledning ha fallit omkull.

Det sig om vindkraftverk 15 av totalt 32 i den stora vindparken utanför Vetlanda.

– Platsen är avspärrad och övriga vindkraftverk i parken är nedstängda tills vidare. Inga personskador har inträffat, tekniker är på plats och räddningstjänsten är på plats. Olyckan och orsaken till olyckan utreds nu vidare och vi ber då tills vidare allmänheten att hålla sig från området, säger Peter Zachrisson, vd på Stena Renewable.

Det är ännu oklart var som har orsakat olyckan. Zachrisson uppger dock att de inte misstänker något sabotage.

Väger ungefär 400 ton

Vindkraftverket har en totalhöjd på 185 meter och väger ungefär 400 ton. Enligt Zachrisson ska det ha gått av 10-15 meter från marken.

– Den nedre delen av vindkraftverket står kvar och den resterande delen har vält, säger han.

Företaget har ännu ingen prognos för när utredningen kan tänkas vara klar, men tills vidare är alltså även de övriga vindkraftverken nedstängda.

Det är oklart när - eller om - de kommer att sättas i gång igen.

– Vi får utreda det vidare, vi har ingen prognos på det nu. Vi får göra en noggrann utredning av vad som har hänt i det här verket innan vi tar ställning till den frågan, säger Zachrisson.

Han menar dock att det var ett enkelt beslut att stänga ner parken.

– Beaktat hur allvarlig incidenten är så är det ett enkelt beslut att av säkerhetsskäl tills vidare utredning har gjorts.

"Hörde en otrolig smäll"

I samband med olyckan ska det även ha läckt ut oljor på marken på platsen.

– Jag kan inte svara på exakt vad det är för oljor som har läckt ut vid vindkraftverket. Men vi har räddningstjänsten på området för att sanera området, säger Zachrisson.

– Jag kan inte säga att det finns någon fara för allmänheten i det här läget då området är avspärrat.

Erik Karlsson var ute och arbetade i skogen när olyckan inträffade.

– Jag satt i min skogsmaskin när jag plötsligt hörde en otrolig smäll. Just då tänkte jag dock inte mer på det utan fortsatte arbeta, säger han till SVT.

Men när han var på väg hem förstod han vad det var som hade hänt.

– Det låg ett vindkraftverk rakt över skogsvägen. Det hade gått av tio-femton meter upp från foten och sedan fallit i hela sin längd över ett hygge, berättar han.