Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Nyval i dag skulle bli en fördel till SD”

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Björn Söder blev inte andre vice talman.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sverigedemokraterna Mattias Karlsson och Björn Söder i riksdagen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ingen talman, inga presidieposter i utskotten och opolitiska tjänstemän som skickar brev för att varna för paritet. Ur en synvinkel kan det se tufft ut för SD just nu. 

Men statsvetaren Stig-Björn Ljunggren tror att det kan väcka sympati, även hos de som inte röstade på SD.

Samtidigt stiger nu ilskan bland alliansväljarna. Elva procent ångrar hur de röstade i valet – en tredjedel hade hellre röstat på SD, enligt en undersökning från SvD/Sifo.

– Skulle det bli nyval i dag skulle det bli en viss fördel till SD, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Flera gånger sedan valresultatet stod klart har SD-ledaren Jimmie Åkesson sagt att han vill ge utdelning till de 1,2 miljoner väljare som röstade på partiet. Ännu vet vi inte hur det till slut kommer att landa, men vad som än så länge står klart är att partiet varken fått någon talman eller några ledande positioner i riksdagens utskott. Något som – troligtvis i motsats till vad de andra riksdagspartierna önskat – kan komma att spela SD rakt i händerna. 

”Självskadebeteende från alliansen”

"Finns någon annan förklaring bakom detta än rent självskadebeteende från Alliansen och de Rödgröna? Att de innerst inne ändå vill tappa väljare som ogillar SD men som har ännu svårare för mobbningstendenser och orent spel?" skrev journalisten Jörgen Huitfeldt på Twitter tillsammans med en bild över fördelningen av ordförande samt vice ordförande i utskotten. 

Tweeten fick snabbt flera hundra delningar, ”gilla”-markeringar och kommentarer. 

Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att SD tidigare inte varit särskilt bra på att spinna på ”mobbning”-spåret.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Den S-märkte statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är inne på samma spår som Huitfeldt. Han menar att SD traditionellt inte varit särskilt bra på att spinna på "mobbning"-spåret, men att polletten nu trillat ner – vilket kan ha stor betydelse under de närmaste veckorna. Behandlas inte schyst

– När detta kommer som en av många saker blir det för väljarna ett tecken på att de inte behandlas på ett schyst sätt. Att de blir mobbade. Det väcker sympati även om man själv inte röstat på SD, säger Stig-Björn Ljunggren och fortsätter:

– Det hänger ihop med det jag uppfattar som Åkessons linje nu, nämligen att "ni måste prata med oss". SD har varit väldigt oskickliga att spela det kortet tidigare. De var inte tillräckligt rutinerade 2014 till exempel. Nu kommer de att kunna använda sig av detta och då har de många, inte bara deras egna väljare, med sig. 

Även Expressens Lotta Gröning är inne på samma linje, hon anser att man måste kunna prata med SD.

– Det är sjukt om man inte ens kan prata med ett parti som står för 1,2 miljoner väljare. Det är helt naturligt att göra det, säger hon och fortsätter: 

– När man tittar på valresultatet som helhet handlar det ganska lite om SD utan mer om att svenska väljare har proteströstat både till höger och vänster. De måste hantera valresultatet, men i stället utropar de sig till segrare. 


Flera ångrar sin röst

Flera väljare ångrar dessutom hur de röstade i valet, enligt en undersökning från SvD/Sifo. En majoritet är alliansväljare. Där uppger elva procent, jämfört med de rödgrönas fyra procent, att de i dag skulle rösta på ett annat parti.

Av alliansröstarnas elva procent uppger en tredjedel att de hellre hade röstat på Sverigedemokraterna. Totalt är det en dryg fjärdedel som säger att de hellre skulle ha röstat på SD.

Nyval kan gynna SD

– Skulle det bli nyval i dag skulle vi, baserat på detta resultat, inte se några större skillnader mellan blocken, eventuellt en viss fördel till SD, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Det politiska efterspelet är ett tänkbart skäl till att många ångrar sin röst, men:

– Med så här kort tid efter valet så är det nog svårt att se om de ångrat sig på grund av det politiska efterspelet. Just nu tror jag snarare det handlar om folk som ångrar sig när de ser valresultatet. Men så fort vi börjar se faktiska omröstningar som exempel den om statsministerkandidaten, då kan det utlösa nya strömningar, säger Toivo Sjörén till SvD.

Bildt arg på upprop

Denna vecka varnade opolitiska tjänstemän i regeringskansliet för Sverigedemokraterna i ett brev till regeringskansliets högsta chef, vilket bland annat fick den tidigare M-ledaren Carl Bildt att reagera starkt: 

"Ingen torde uppfatta detta som annat än S-märkt kampanjande mot en alliansregering. Mycket anmärkningsvärt", skrev han på Twitter. 

Carl Bildt reagerade starkt tidigare i veckan på ett upprop från opolitiska tjänstemän i regeringskansliet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokratiska Folkbladets ledarchef Widar Andersson kommenterade på måndagen skrivelsen under rubriken ”Lek med elden på regeringskansliet”: 

”Det är ett pinsamt brev att läsa. Allvarligare är att undertecknarna av brevet drar vanära över regeringskansliet.”Jimmie Åkesson är inte förvånad

Till Expressens Niklas Svensson kommenterar nu Jimmie Åkesson händelsen: 

– Jag är inte särskilt förvånad egentligen. Vi hade ju en debatt om det här redan före valet, att det finns opolitiska tjänstemän i regeringskansliet som skulle sätta sig på tvären på olika sätt om till exempel Sverigedemokraterna får ett inflytande över regeringens politik. Nu har vi fått det svart på vitt att det faktiskt är så, och jag utgår från att man hanterar det på tillbörligt vis om man nu hamnar där. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.