Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Ett oerhört svårt och tungt beslut för mig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Olle Sporrong

Sverigedemokraternas förre ekonomisk-politiske talesman Erik Almqvist lämnar riksdagen och partiet.

I ett pressmeddelande förklarar han sitt beslut.

Pressmeddelandet i sin helhet:

Under dagen har Erik Almqvist meddelat Sverigedemokraterna att han tänker avsäga sig sitt mandat som ledamot av Sveriges riksdag. Avsägelsen kommer formellt att behandlas under vecka 3 när riksdagen återsamlas efter juluppehållet. Almqvist meddelar samtidigt att han även avsäger sig sitt medlemskap i partiet. Almqvist kommer nu att ersättas av Anna Hagwall från Rättvik.

Erik Almqvist kommenterar:

"Det här har varit ett oerhört svårt och tungt beslut för mig.

Jag inser att mitt beteende den där natten för 2,5 år sedan har skadat såväl partiet som mig som politiker. Jag tänker inte förklara bort det inträffade men det ska sägas att jag under denna tid mådde väldigt dåligt bland annat på grund av de hot och det våld som jag under en lägre tid tvingades leva med på grund av mitt politiska engagemang. Jag är en helt annan och mer harmonisk person idag och jag är väldigt stolt över min egen och partiets insats i riksdagen.

Jag vill naturligtvis inte att de hemska bilderna från den där natten skall bli det enda bestående minnet av min politiska gärning men efter noga övervägande har jag landat i att det inte är inom ramen för partipolitiken som jag bäst kan kanalisera mitt brinnande samhällsengagemang under överskådlig framtid. Jag har således, i samråd med partiet, beslutat mig för att lämna både riksdagen och partiet.

Jag vill be alla som på olika sätt drabbats av mitt uppträdande för några år sedan om ursäkt och önskar min efterträdare och partiet all lycka till i framtiden. Mina misstag förändrar inte det faktum att nationen lider av stora och akuta problem som måste få en lösning genom en ny politik.

Jag kommer behålla mitt samhällsengagemang i annan form och hoppas att jag på sikt skall kunna återupprätta en del av mitt förlorade anseende och förtroende. Ambitionerna att förbättra Sverige ligger fast, jag tar nu ett steg åt sidan, kavlar upp ärmarna och börjar om igen.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.