Polislokal förstörd efter att misstänkt föremål detonerat

Utreder koppling till tidigare explosion i Linköping.
Bild på förödelsen dagen efter explosionen.
Foto: Rickard Åbyhammar
Ett område är avspärrat vid polisens lokaler i Linköping.
Foto: Rickard Åbyhammar
Nationella bombskyddet är på plats.
Foto: Rickard Åbyhammar

Vid midnatt exploderade en moped inne i ett polisförråd för beslagtaget gods i Linköping.

Byggnaden totalförstördes.

Nu utreder polisen om sprängmedlet i mopeden kan kopplas till explosionen vid ett flerfamiljshus tidigare i sommar.

– Vi förstår om det finns en oro i Linköping, säger Christian Winkler vid polisen.

Det var vid 13-tiden på måndagen som polisen i Linköping skulle lämna tillbaka en stulen moped till sin ägare. Då upptäckte man att fordonet hade påverkats på ett sätt som ”såg misstänkt farligt ut”. 

Mopeden visade sig innehålla sprängmedel.

Enligt uppgifter till Aftonbladet hade någon gömt sprängdeg och spik i sadeln. Det är dock inget som polisen bekräftar.

– Den tekniska undersökningen får visa vad det är för ämne, säger Christian Winkler, kommenderingschef vid polisen i Linköping, under en presskonferens.

Mopeden stod i polisens förråd i Linköping

Den sprängladdade mopeden stod i ett förråd på Garnisonen där polisen förvarade beslagtaget gods. Mopedägaren anmälde sitt fordon stulet den 26 maj och skulle nu hämta det hos polisen, när upptäckten gjordes.

Nationella bombskyddet larmades omedelbart.

– De var snabbt på plats och kunde konstatera att det rörde sig om ett skarpt föremål. Men så länge man inte rörde föremålet var det ingen fara, säger Winkler.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/before-after-image/linkoping/

Polisen spärrade av ett större område och började klockan 16.05 evakuera närliggande bostäder, arbetsplatser och vårdboenden. Totalt berördes 3 000 personer.

Kraftig detonation – polisbyggnad helt förstörd

Vid 23.30 kunde bombskyddet börja arbeta med att oskadliggöra mopeden – men kort därpå hördes en kraftig smäll över Linköping.

– Det skedde en detonation. I samband med det sprängdes ett av polisens förråd, berättar Christian Winkler.

– Att det går till på det sättet är inget vi vill men det är helt enligt skolboken, det finns med som ett scenario, fortsätter han.

Ingen person skadade i samband med explosionen. Polisen undersöker, tillsammans med räddningstjänst, de materiella skadorna på andra byggnader men de beskrivs som ”relativt begränsade”.

Enligt polisen bar man ut en del av de beslagtagna grejerna ur förrådet innan mopeden detonerade.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bild från insatsen under måndagskvällen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu utreder polisen om det finns något samband till en tidigare explosion i Linköping.

Det var den 7 juni som ett antal bostäder skadades i ett sprängdåd på Ådalagatan – något polisen har lagt stora resurser på att lösa. Förra veckan kunder Corren berätta att en lådcykel misstänks ha haft en central funktion i händelsen.

Utreder samband med tidigare explosion

Samma grupp hos polisen som utreder det tidigare sprängdådet ska nu utreda den detonerade mopeden, ett brott som rubriceras som förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

– Självklart är det av intresse när man hittar sprängmedel i Linköping att se om det finns några kopplingar, säger polisens förundersökningsledare Daniel Axelsson.

Han fortsätter:

– Nu ska vi bakspåra och se vad som kan ha hänt med mopeden sen den 26 maj.

Polisen vill inte gå in på detaljer, som när eller i vilket sammanhang mopeden togs i beslag, men säger att sprängmedlet vid den tidpunkten inte ”var visuellt”. Man jobbar ändå efter teorin att sprängämnet fanns i eller på mopeden när den ställdes in i polisförrådet.

Polisen anmäler sig själva

Polisen uppger även att man kommer att se över sina rutiner när det kommer till att lämna ut beslagtagna föremål. Samtidigt har polisen anmält händelsen till Arbetsmiljöverket och till Polismyndighetens Särskilda Utredningar, vilket SR först rapporterat.

– Det är givetvis allvarligt och vi måste med anledning av det jobba med att se över våra rutiner, säger John Andåker tillförordnad lokalpolisområdeschef i Linköping till radiokanalen.

Vittne: ”Hela rummet rörde sig”

Detonationen märktes av många i Linköping. Flera vaknade och en person berättar att det kändes som en tryckvåg.

En person som bor i närheten berättar för Expressen hur han hörde en dov smäll och att hela huset skakade:

– Det kändes som en kraftig jordbävning. Hela rummet rörde sig och vibrerade kraftigt.

Han beskriver röken från platsen som ett ”tungt täcke” över de närliggande husen. Bilder visar också tjock rök ovanför byggnader i Linköping.

Polisen hanterar detonationen som en särskild händelse. Det finns ingen misstänkt. Man säger att man förstår om invånarna i Linköping är oroliga – och att polisen kommer att fortsätta med sina trygghetsskapande åtgärder i staden.

Hör polisen sammanfatta händelsen i Linköping.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.