I domkyrkan i Köln tändes ljus för offren i flygkraschen i franska Alperna.I domkyrkan i Köln tändes ljus för offren i flygkraschen i franska Alperna.
I domkyrkan i Köln tändes ljus för offren i flygkraschen i franska Alperna.
Bland ljusen fanns ett tänt för andrepiloten Andreas Lubitz. Foto: Oliver BergBland ljusen fanns ett tänt för andrepiloten Andreas Lubitz. Foto: Oliver Berg
Bland ljusen fanns ett tänt för andrepiloten Andreas Lubitz. Foto: Oliver Berg
Andreas Lubitz.Andreas Lubitz.
Andreas Lubitz.

Ett ljus tändes för Andreas Lubitz

Publicerad

Han tog 149 människor med sig i döden.

Men när minneshögtiden för offren i flygkraschen hölls på fredagen tändes även ett ljus för piloten Andreas Lubitz.

- Gud jag ber dig, torka våra tårar, säger Sarah vars syster dog i kraschen enligt Bild.

Tonerna av Gabriel Faurés "Requiem" fyllde katedralen i Köln på fredagen när anhöriga till de 149 dödsoffren från Germanwings flight 4U9525 samlades för att ta farväl av sina nära och kära vid en nationell minneshögtid.

Men det var inte enbart offren som uppmärksammades.

Trappstegen upp till altaret i katedralen fylldes av tända ljus - ett för varje människa som dog när planet störtade i franska Alperna - och ett av ljusen lyste även för andrepiloten Andreas Lubitz som medvetet kraschade planet.

- Det är inte vår sak att döma, säger kardinal Rainer Maria Woelki till Bild.

Lubitz anhöriga kom inte

Andreas Lubitz anhöriga var inbjudna att delta i minneshögtiden men valde enligt Bild att inte närvara.

Tyske presidenten Joachim Gauck skänkte dem däremot en tanke i sitt tal i katedralen.

- Vi vet verkligen inte vad som utspelade sig i Lubitz huvud under de avgörande sekunderna, men vi vet att även hans anhöriga förlorade en person som de älskade, en person som lämnar ett tomrum i deras liv på ett sätt som är lika obegripligt för dem som för de andra offrens anhöriga, sa han enligt AP.

Eleverna spelade för sina döda klasskamrater

Under minneshögtiden sjöng operastjärnan Luiza Fatyol, solist vid Deutsche Oper am Rhein och kollega med de två omkomna operastjärnorna Maria Radner och Oleg Bryjak. Senare spelade även studentorkestern från Joseph-König-gymnasiet i tyska staden Haltern som förlorade 16 elever och två lärare i dödskraschen.

Sara, vars syster omkom i olyckan, talade för alla anhöriga:

- Gud, jag ber dig, torka våra tårar, stärk våra vackra minnen och ge oss nytt mod. Låt kärleken mitt i sorgen skina starkare än förtvivlan.

Det var 24 mars i år som andrepiloten Andreas Lubitz medvetet styrde Germanwings flyg från Barcelona till Düsseldorf in i en bergvägg i franska Alperna så samtliga personer ombord avled.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag