Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett liv i kylan - David och Sorina tigger

08.42: NIO MINUSGRADER UTE. Sorina och David håller på att göra sig i ordning för dagen. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
09.01: DAGS ATT BEGE SIG MOT STAN. Liggunderlag och sovsäckar som ska hålla David och Sorina varma under dagen är nerpackade i stora Ikea-påsar. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
09.01: MOT STAN. Sorina bär med sig resterna av en pizza som de fick i går, de ska äta den under dagen. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
09:18: Sorina hjälper David klä sig varmt medan han bär hennes kasse med liggunderlag. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
11:22: Ett välbekant ansikte går förbi, båda hälsar glatt på varandra och David får en slant med pengar. -Vissa människor ger en slant varje dag. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
11:27: David förstår att kvinnan förolämpar honom men han reagerar inte. "Jag tänker inte skämmas för att jag tigger, jag gör det för mitt barns skull, jag gör vad som helst för att hon ska få det bättre", så han reagerar inte. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
11.38: SKRAMLAR TILL. En kvinna går förbi David, ler stort och lägger en slant i hans mugg. Hittills har han fått ihop ungefär 30 kronor. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
12:10: David åker ibland över till Kristineberg för att titta till Sorina. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
14:24: Kristineberg. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
15:08: Kristineberg. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
15.28: NYFIKNA. En grupp förskolebarn passerar Sorina i Kristineberg, några vinkar till henne och hon vinkar tillbaka. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
15:37: Kristineberg, en kvinna går förbi och skänker en slant. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16:02: Idag var det för kallt, runt -10. Så David har kommit till Kristineberg för att hjälpa Sorina att packa ihop. Sorina viker sin filt noggrant ner i IKEA kassen. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16:09: Alvik, en kvinna har köpt två varma choklad och en bulle till Sorina som hon delar med David. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16.41: FRUSNA OCH TRÖTTA. Kylan har tagit hårt på både David och Sorina som somnar till på tunnelbanan på väg hem mot Högdalen. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16:43: Högdalen på väg hem till deras husvagn. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16:47: En person lämnade en kasse med petflaskor till David som dom pantar på ICA. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
16:54: David och Sorina fick en pizza dagen innan som dom haft med hela dagen. Dom lånar micron på ICA och värmer upp resterna av pizzan som dom delar till middag. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
17.23: HEMMA IGEN. David sågar till ved för att tända en brasa i den hemgjorda kaminen som ger värme i den övergivna husvagnen som de bor i. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
17:29: David och Sorina har krypit ner under filtar och tänt en brasa i kaminen för att hålla värmen. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
18.29: VARMT INOMHUS. Röken från elden leds ut av en hemmagjord skorsten av plåtrör, men luften där inne är ändå stickig och tung att andas. Foto: Martin Von Krogh/Expressen
1 / 21

Det är sju minusgrader ute och David Munteanu, 24, från Rumänien fryser. Han sitter utanför t-banestationen i Alvik med en blå sovsäck virad runt sig.

En proper kvinna i 65-årsåldern går förbi och ser honom sitta på marken. Helt öppet ger hon den unga tiggaren fingret och säger att "vi borde skicka hem dem".

Hon går bestämt vidare medan han sitter kvar på sin plats. En station bort, i Kristineberg, sitter Davids fästmö, 20-åriga Sorina. Även hon har en pappersmugg framför sig och ber om allmosor från de som går förbi.

Det här reportaget handlar om ett ungt föräldrapar från Rumänien. Det här är deras egen berättelse om varför de är här, i Sverige år 2014, för att tigga på gatorna.

Det är strax före lunch. Platsen är Alviks t-banestation. På marken precis utanför den ena utgången sitter David Munteanu.

Kvinna som går förbi honom är i 65-årsåldern och klädd i jacka med pälsdetaljer och en tjusig handväska. Han är helt oförberedd när hon stannar upp och ger honom fingret - men han sitter lugnt kvar. Han pekar inte finger tillbaka, han säger inget, utan tittar bara efter kvinnan som snabbt försvinner från platsen.

– Jag blir lite generad, så klart, men försöker glömma bort det, att det hänt. Jag försöker tänka att hon inte vet vilket situation jag är i. Men det är klart att det känns, det var ju en äldre kvinna, hon kunde ha varit min farmor, som visade mig fingret, säger han efteråt.

 

David Munteanu har helt rätt, den där kvinnan har ingen aning om varför han sitter där. Hur ska hon kunna veta att han har sin tvååriga dotter hemma i Rumänien. Adelina, busungen som pratar hela tiden och alltid har något litet upptåg på gång. Hon som är anledningen till att han alls är här.

Hur ska kvinnan kunna veta att hans flickvän, Adelinas unga mamma, sitter en station bort, i Kristineberg. Hur hennes fötter ofta är så iskalla att hon knappt kan gå på dem, men att hon ändå stannar kvar - timme efter timme.

David Munteanu har varit i Sverige sedan i september. Flickvännen Sorina Cornea, som bara är 20 år, kom en månad efter honom. Dottern Adelina har de lämnat hos Sorinas mamma - och det är dit de skickar alla pengar de får in.

– Jag tänker inte skämmas för att jag gör det här, för jag gör det för mitt barn. Jag gör vad som helst för att ge henne en bättre tillvaro och måste jag tigga så gör jag det, säger David Munteanu.

Han berättar om situationen i Rumänien. Han har försökt hitta jobb där, och även lyckats några gånger. Men lönen är låg och flera gånger har han blivit lurad. Senast var det ett jobb inne i stan, i Bukarest, och David lånade pengar för att kunna pendla dit. Men när lönen, efter två månader, visade sig vara bara hälften av den utlovade gick han back på projektet. De 600 kronorna han fick täckte inte ens resorna.

– Och i Rumänien finns inget socialkontor. Har du inte pengar till mat kan du inte vända dig någonstans för att få hjälp, säger David.

Sorina hittade också ett jobb i somras, hon skulle få 300 kronor för en månads jobb - men efter avslutat jobb fick hon aldrig ut någon lön.

– Det vi får in nu är en bra inkomst, med rumänska mått mätt. Vissa dagar får vi knappt in något, i dag har jag fått 70 kronor. Men riktigt bra dagar kan vi ibland få ihop 200 kronor, berättar David Munteanu.

Vi berättar om ryktet att rumänska tiggare styrs av maffian, att de som tigger knappt får behålla något själv av pengarna de får in.

– Det är inte sant. Vi känner ingen som har det så, alla jobbar för sin egen skull och för att kunna skicka hem pengar, säger David.

 

Klockan är 15 på eftermiddagen. Det är ännu kyligare, runt åtta minusgrader. Sorina sitter på sin plats vid Kristinebergs tunnelbanestation. Under sig har hon ett liggunderlag och över knäna ligger en filt.

– Man får hela tiden tänka på att röra på fingrarna och tårna och gå upp och gå ibland, säger Sorina.

Många av människorna som går förbi låtsas att de inte ser henne där på marken, en del skakar beklagande på huvudet och går förbi utan att ge något. Men sen finns det de som går förbi dagligen och som hälsar glatt - och det är många som böjer sig ner och ger henne ett bidrag.

En flicka i nioårsåldern går förbi utan sällskap av vuxen. Från hennes ryggsäck dinglar flera små gosedjur. Hon tar upp några kronor från sin ficka och lägger dem i muggen.

Strax efter kommer en förskoleklass med barn i femårsåldern, flera av dem vinkar till Sorina som vinkar tillbaka. Det gör henne glad.

– Ibland är det som att vi är osynliga, vi kunde lika gärna inte sitta där. Men barnen ser oss alltid, de har inga fördomar och man ser att de funderar vilka vi är och varför vi sitter här på marken, säger hon.

Sorina måste ge upp sin plats i Kristineberg om bara några dagar. Hon har fått låna den av en annan kvinna som varit hemma i Rumänien på besök men som nu är tillbaka i Sverige.

– Hon har haft den platsen länge och var snäll och lät mig ha den medan hon var borta. Jag måste hitta en ny plats nu, men det är svårt. De bra platserna är redan upptagna, berättar Sorina.

 

Hemma i deras by i södra Rumänien finns en tvåårig flicka som ofta frågar efter sin mamma. Sorina vet om det och det gör ont i henne att inte kunna vara där. Hon har svårt att prata om det men lyser upp när hon tänker på dottern.

– Hon är så busig, och hon liknar mig, säger hon.

– Hon bor hos min mamma medan vi är här. På något sätt tror jag att hon förstår att vi måste göra så här men situationen är oerhört svår, att behöva vara ifrån sitt barn.

Helst av allt skulle Sorina vilja åka hem, nu på direkten. David har försökt övertala henne att göra det, han vill inte att hon ska behöva stå ut med mer. Men Sorina vill inte lämna David, är de två kan de få ihop mer pengar. Dessutom kostar en bussbiljett till Rumänien 1 250 kronor.

De hoppas kunna spara ihop en del under tiden i Sverige så de har pengar att leva på när de återvänder. Drömmen är att kunna bygga ett eget hus - men de vet att det är en dröm som är omöjlig att förverkliga i nuläget.

Istället bor de tillsammans med Sorinas familj, tio personer i två rum och kök. Något annat alternativ har de inte.

Deras liv nu handlar om att överleva.

– Nära Liljeholmen har socialtjänsten ett ställe dit vi kan åka för att duscha och där vi också kan få lite mat. Vi åker inte dit så ofta, för sitter vi där varma och mätta får vi inte in några pengar och då får de där hemma svälta, säger David.

 

Det är rusning i Stockholms tunnelbana. Sorina och David sitter tätt tillsammans på en stolsrad. Hon ler ofta mot honom, han ordnar till hennes mössa så den sitter ordentligt och han håller hennes kalla händer i sina för att ge värme.

De skulle kunna vara vilket pendlande, ungt par som helst. Men Sorina och David har två Ikea-påsar, fyllda med underlägg och sovsäckar, med sig.

De har varit ett par sen hon var 14 år. Ändå uppfattas de som nykära. De rör ofta vid varandra och när de tittar på varandra kan de inte sluta le.

– Vi har vår kärlek, den hjälper oss. Tillsammans klarar vi allt, säger Sorina.

Ofta brukar David och Sorina sitta på sina platser mycket längre än så här, men i dag är det helt enkelt för kallt. De bestämmer sig för att åka hemåt. De tar sig vant förbi tunnelbanespärren för att åka till Högdalen. Det är där de har sitt hem, en övergiven och vandaliserad husvagn som de ställt i ordning.

De trasiga fönstren har de spikat för med plywood och isolerat med sopsäckar. David har byggt en egen kamin av en plåtlåda och gjort en skorsten med hjälp av ett plåtrör. Direkt när de kommer hem tar David fram sågen och gör i ordning lite ved.

I taket hänger en ficklampa som knappt ger något ljus längre. Batteriet är snart slut trots att de försökt snåla på användandet så mycket som möjligt.

 

Efter en stund är det varmt där inne och elden sprakar. Men de vet att husvagnen blir utkyld på en timme om de inte eldar på hela tiden. Och värmen har ett pris - det sipprar in rök i husvagnen, luften blir tung och stickig. Det krävs inte mer än fem minuter där inne förrän en sprängande huvudvärk infinner sig och det enda man kan tänka på är att man vill ut i kylan igen för att få andas frisk luft.

David och Sorina sitter på sängen. De har tur på sätt och vis. En bit bort ligger ett större läger där deras landsmän i samma situation bor. En del har bara knapphändigt uppbyggda skjul, med väggar av presenningar, där de försöker hålla kylan borta.

Det är tio minusgrader ute. Sorina tänder två stearinljus.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!