I RÄTTEN. Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg och Aftonbladets tidigare chefredaktör ­Anders Gerdin i HD. Foto: Roger Vikström
I RÄTTEN. Expressens tidigare chefredaktör Otto Sjöberg och Aftonbladets tidigare chefredaktör ­Anders Gerdin i HD.  Foto: Roger Vikström

Ett hyckleri som försvårar vårt arbete

Publicerad

Två olika scener - samtidigt:

I riksdagshuset tvingas Jimmie Åkesson hålla presskonferens om Expressens undersökande journalistik.

Bara ett stenkast bort håller Högsta domstolen huvudförhandling om hur dagstidningarna ska kunna finansiera sin journalistik.

Vi som sitter i HD:s anrika lokaler i Gamla stan är lika intresserade av konsekvenserna för nyhetsförmedlingen som kollegerna i Riksdagens presscenter.

Christian Holmén och David Baas, som båda ingår i Expressens mångfaldigt pris­belönade särskilda grupp för undersökande journalistik, avslöjar nu dag efter dag nya bevis på hur ledande SD-politiker upp­träder våldsamt, rasistiskt och kvinno­fientligt.

Deras reportage - redigerat för tv av Jenny Modin och Erik Gustafson och för tidningen av Göran Forsberg - blottlägger hur SD-politikerna ljuger för Expressen och sina egna väljare.

Nu får Erik Almqvist och hans parti­kamrater sona sitt syndande med ­sanningen.

Men samtidigt som alla stora medier citerar Expressen och både statsministern och oppositionsledaren kritiserar SD efter att ha sett våra tv-filmer, så påminns jag om hur statens otidsenliga hyckleri försvårar för oss att satsa tillräckliga resurser på egna nyheter.

För här i HD, från platsen längst bak i stora förhandlingssalen, ser jag hur Riksåklagaren som ju är i statlig tjänst efter statliga Lotteriinspektionens polisanmälningar mot Expressen och Aftonbladet försöker få de tidigare chefredaktörerna Otto Sjöberg och Anders Gerdin fällda för brott mot det så kallade främjandeförbudet.

Det är bisarrt.

 

Det finns, som säkert också åklagaren och domarna vet, redan politisk majoritet i riks­dagen för att häva det gamla spelmonopol som ändå inte fungerar.

Staten ger tillstånd för alla möjliga olika spel och lotterier, inte bara från statens eget Svenska Spel, och ni kan varje dag se reklam från utländska spelbolag i tv-kanaler som sänder på svenska och som har sändningstillstånd från svenska staten.

Processen i HD handlar bland annat om att Expressen för nio (9) år sedan lät publicera några annonser från Expekt och Unibet. För trots att "Gambellidomen" i EG-domstolen tolkades som att detta var okej, agerade Lotteri­inspektionen.

Jag tycker det är fel.

 

Ur ett konkurrensperspektiv är det inte rätt att exempelvis Expressen och Aftonbladet, som investerar i journalistik, har sämre ­förutsättningar för att sälja annonser än, säg, TV3 och Kanal 5.

Om kvällspressen, som i andra domstolar redan avfört flera försök från Lotteriinspektionen att inskränka tidningarnas innehåll, vinner fajten i HD har det stor betydelse för alla dags­tidningar.

Möjligheten att intäktsmässigt bli konkurrensneutral med tv är viktig för oss som vill se mer av undersökande reportage i dagspressen.

Domen?

Den kommer senare, sa HD.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag