Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett helt folk flyr städerna i Indien

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Den långa marschen hem. Hundratusentals indier har gått till fots i dagar. De överlever inte utan lön när inga jobb finns i storstäderna.
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Indien har inte upplevt lika stora migrantströmmar sedan delningen av Indien 1947. De flyr hungern och coronaviruset.
Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: ALTAF QADRI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: HARISH TYAGI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC
Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
1 / 11

Indien har inte sett något liknande sedan delningen av den indiska kontinenten 1947.

Ett folk på marsch.

Det är landets migrantarbetare som försöker ta sig hem till byarna från storstäderna.

För de fruktar hungern mer än coronaviruset.

Det har varit nästan bibliska scener i Indien den senaste veckan. Ända sedan premiärminister Narendra Modi den 24 mars meddelade att även Indien med sina 1,3 miljarder invånare inför utegångsförbud för att förhindra spridandet av coronaviruset.

Indierna fick fyra timmar på sig. Det har fått kaotiska konsekvenser.

För vart ska en hemlös arbetare som ingen bostad har, vända sig? Vad ska en rickshaw-cyklist som på kvällen köper måltiden för pengarna han tjänat under dagen göra när inga kunder längre finns?

Vad ska alla som sökt sig till religiösa tempel i New Delhi eller Mumbai för att få något att äta, göra när templet stängt?

Svaret har kommit under veckan som gått. Hundratusentals, om inte miljoner, migrantarbetare har lämnat storstäderna och börjat resan hem till byarna de en gång lämnade för ett liv i staden.

Normalt skulle de gjort resan med tåg eller buss. Men tågen går inte längre i Indien. Knappt några bussar heller. Och just ingen har råd med taxi.

Så de har gått till fots. 100 km, 200 km, 300 km, hur långt som nu krävs.

En mamma med barn omgiven av andra migrantarbetare som alla beslutat sig för att lämna New Delhi.
Foto: MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / MANISH RAJPUT/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOC

Som den 35-åriga fyrabarnsmamman Mamta. The Guardians korrespondent intervjuade henne när hon var på väg med familjen från utkanten av New Delhi till hembyn Sidamai i delstaten Uttar Pradesh, en marsch på cirka 20 mil.

– Vi var tvungna att gå tillbaka till byn för att överleva, vi hade inget val, säger hon.

Det tog dem fem dagar där de bara gjorde korta avbrott för raster och även vandrade under nätterna. De hade bara med sig indiskt puri-bröd att äta.

– Vägen var ändlös och vi hade inga pengar för att handla mat. Vi vilade bara för att låta barnen sova på marken. Det var det värsta jag upplevt.

– Jag vet inte hur vi kommer att överleva. Hungern dödar oss före coronaviruset.

Det är ord som upprepas av många andra indier dessa dagar, de många indier som tillhör den informella ekonomin, arbetare som inga besparingar har och som köper sin dagliga mat från lönen de tjänat in under dygnet. En lön som inte finns längre.

– Jag fruktar sjukdomen, men jag fruktar hungern mer, inte corona, säger exempelvis 32-åriga Papu till New York Times.

Även Indien lovar stödpaket, men 80 procent av arbetarna i Indien tillhör den informella ekonomin. Och den indiska byråkratin är ökänd. Det lär inte kommer några pengar där på länge, om någonsin.

Den indiska polisen har ofta med våld försökt upprätthålla utegångsförbudet, men mot de stora folkmassorna som begett sig ut på vägarna har de inte kunnat göra så mycket.

De väntar på bussen. Har de tur kommer de ombord, annars får de gå hem.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En delstat – Uttar Pradesh – organiserade bussar för att transportera hem personer därifrån, men scenerna i helgen vid busstationen i New Delhi var kaotiska när folk försökte ta sig ombord, och polisen slog med sina bambukäppar för att upprätthålla ordningen.

– Det var sådana folkmassor och alla trycktes mot varandra och drog och slet och det var så mycket våld, berättar 45-åriga Rama för the Guardian.

– Bussarna var avsedda för 100 personer, men 200 tog sig ombord och folk satt på taken eller hängde ut genom fönstren. Vi var alla desperata att komma från Delhi för vi överlever inte där.

Migrantarbetare på en överpackad buss. De drog vinstliston. De slapp gå.
Foto: MANISH SWARUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Många har nu kommit hem, men även där har slitningar uppstått. Fruktan finns förstås att migranterna ska vara smittade av corona och föra den hem. En del byar har satt upp barrikader.

I Uttar Pradesh sprejades återvändande migrantarbetare med desinfektionsmedel som egentligen är avsett för att rengöra bussar. Och viruset finns ju inne i kroppen, dit inget desinfektionsmedel når.

Det har inte rått någon brist på liknande upprörande tv-bilder i Indien den senaste veckan. Premiärminister Narendra Modi höll ett nytt tal i helgen där han delvis bad om ursäkt.

– Jag vill erbjuda min mest uppriktiga ursäkt till mina landsmän. Jag känner i djupet av mitt hjärta att ni kommer att förlåta mig, en del beslut har innerburit ett otal svårigheter för er.

Utegångsförbudet ska till att börja med gälla i tre veckor. Det har fått en snabb positiv effekt i form av bättre luft, kraftigt minskade luftföroreningar i exempelvis New Delhi, en av världens smutsigaste städer.

Men Indien visar också vilka enorma utmaningar fattigare länder står inför när de använder samma metoder som rikare länder gör för att förhindra smittan.

Samtidigt riskerar priset för en virusepidemi i Indien att bli så mycket högre med den bristfälliga sjukvård som ofta finns där. USA fruktar nu över 100 000 döda. Vad kan inte resultatet bli i Indien?

Indien har i dag 1 590 rapporterade fall av coronasmitta. Kurvan pekar uppåt, uppåt.


Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.