Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Präst och nunnor togs gisslan i fransk kyrka

IS-terroristerna slog till mot en kyrka i Frankrike.
Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN
Prästen som dog heter Jacques Hamel och hade enligt Le Parisien varit präst i närmare 58 år.
Foto: Ap / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ian Langsdon / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Flera poliser, inklusive insatsstyrkan, har varit på plats men hela gisslandramat ska ha varit över på omkring en timme.
Foto: Francois Mori / AP TT NYHETSBYRÅN
Enligt vittnesuppgifter till L'Express var Jacques Hamel en tillbakadragen man, men mycket omtyckt.

Fem personer togs gisslan i en katolsk kyrka i Frankrike på tisdagen.

En av dem, en präst, fick sin hals avskuren.

De två gärningsmännen sköts ihjäl av polis och nu visar det sig att en av dem redan dömts för terrorbrott.

En av gärningsmännen har identifierats som Adel Kermich, enligt AFP.

Ett gisslandrama utspelade sig i en katolsk kyrka i Saint-Etienne-du-Rouvray, i provinsen Normandie i norra Frankrike, på tisdagsförmiddagen. Två knivbeväpnade män tog sig in i kyrkan – där de tog fem personer gisslan: En präst, två nunnor och två församlingsmedlemmar.


Läs också: MAGNUS FALKEHED: Bara hälften fördömer ”anti-muslimska” attentat: Välkommen till det nya Frankrike


En av nunnorna som befann sig i kyrkan lyckades ta sig ut och larma polis, enligt The Guardian.https://twitter.com/fredveille/status/757859594781749249


Ihjälskjutna av polis

Männen uppges ha tagit sig in via kyrkans baksida, mitt under en mässa. En i gisslan dödades – en 86-årig präst som fick sin hals avskuren. Prästen heter Jacques Hamel och hade enligt Le Parisien varit präst i närmare 58 år. Enligt vittnesuppgifter till L'Express var han en tillbakadragen man, men mycket omtyckt.

Enligt vittnen ska de två gärningsmännen ha tvingat Jacques Hamel att knäböja framför dem, skriver The Guardian. De ska sedan ha predikat på arabiska innan de skar halsen av honom. Gärningsmännen ska också ha filmat hela skeendet.

– Alla skrek ”stopp, stopp du vet inte vad du gör”. De tvingade ned honom på knä och självklart ville han försvara sig och det var då dramat började, sade en av nunnorna som hölls gisslan, skriver The Guardian.

Ytterligare tre personer skadades i attacken, enligt det franska inrikesdepartementet. En av dem skadades svårt och svävar mellan liv och död – efter att gärningsmännen försökt skära halsen även av henne, enligt poliskällor till Le Figaro.

Var över på en timme

Flera poliser, inklusive insatsstyrkan, har varit på plats men hela gisslandramat ska ha varit över på omkring en timme. Vid 14-tiden undersöktes kyrkan fortfarande av polisens bombgrupp från Paris.

En av gärningsmännen har identifierats som Adel Kermich, enligt uppgifter till Sky News.https://twitter.com/SkyNewsBreak/status/758007809090936832

Enligt AP tar IS på sig attentatet. IS säger att det verkställdes av två av deras medlemmar, som båda tillhörde terrorgruppen.

– Vi måste kriga mot Islamiska staten med alla medel, säger president François Hollande, skriver Le Figaro.

Enligt L'Express tror sig myndigheterna ha identifierat en av personerna. Han ska ha fängslats förra året på grund av samröre med en terrororganisation då han hade planer på att resa till Syrien. Enligt en källa till tidningen ska han sedan ha släppts och levt med fotboja trots att beslutet överklagades av åklagaren. Han tog sig förbi polisens kontroller genom att använda släktingars id-handlingar, uppger AP.

Vid halv åtta på tisdagskvällen skrev AFP att en av männen ska ha åtalats för en anknytning till en terrororganisation.

Påven känner sorg och fasa

President François Hollande besökte platsen på tisdagen, där han bland annat mötte stadens borgmästare. Även premiärminister Manuel Valls uttryckte sina känslor kring dådet.

– Hela Frankrike och alla katoliker är skakade, skrev han på Twitter.

Ärkebiskopen av Rouen, Dominique Lebrun, som i dagarna har varit i Krakow och närvarat på World Youth Days, kommenterade händelsen strax efter lunch.

– Jag överlämnar detta till de hundratals unga som är mänsklighetens framtid. Jag ber dem att inte ge efter för våld, och i stället bli apostlar för kärlekens civilisation, säger han enligt Le Figaro. 

Även påve Franciskus uttalade sig under tisdagen, då han enligt L'Express sa att han känner sorg och fasa över det som inträffat.

Ordföranden i det Hautes muslimska råd, Mohammed Karabila, uttryckte sin bestörtning över förmiddagens terrorrattack mot den katolska kyrkan.

Karabila basar över den moské som år 2 000 byggdes på mark som skänktes just av stadens katolska församling.

– Jag kan inte förstå det. Alla våra böner är med, min vän, prästens familj och det katolska samfundet. Han var en man som gav sitt liv åt andra. I moskén är vi helt förstummade, säger han enligt Le Figaro.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström uttalade sig om dådet på Twitter:

"Vi kan aldrig acceptera det här meningslösa våldet", skriver hon.


https://twitter.com/margotwallstrom/status/757915069002940417

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.