Viruset, som sprids med myggor, har brett ut sig i tropiska delar av bland annat Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika. Foto: Martin Götenstedt
Viruset, som sprids med myggor, har brett ut sig i tropiska delar av bland annat Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika.  Foto: Martin Götenstedt

Ett fall av zikavirus har upptäckts i Sverige

Publicerad

Hittills har ett fall av zikavirus upptäckts i Sverige, rapporterar TV4-nyheterna.

En resenär bar på viruset men sjukdomen, som upptäcktes på ett laboratorium i Sverige var helt okomplicerad.

Viruset, som sprids med myggor, har brett ut sig i tropiska delar av bland annat Afrika, Asien samt Central- och Sydamerika. Själva virusinfektionen är vanligtvis inte allvarlig för den som drabbas, men viruset kan orsaka fosterskador. Därför är oron stor bland gravida resenärer som besökt smittoområden.

I Sverige finns inga rekommendationer om att avstå från resor till drabbade länder. Det finns heller ingen anledning att tro att viruset kommer att spridas i Sverige – myggorna som bär viruset finns inte här, därför finns ingen anledning till oro för spridning här, säger Anders Tegnell, statsepidemolog på Folkhällsomyndigheten till TV4.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag