Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett år till valet – här är partiernas valstrategier

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemkraterna.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gustav Fridolin, partiledare för Miljöpartiet.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Välfärd och integration kommer att avgöra riksdagsvalet 2018, som hålls om exakt ett år. Åtminstone om man ska tro partisekreterarna, som nu avslöjar sina valstrategier för Expressen. 

Flera tror även att det kommer att bli ett smutsigt valår. 

– Jag hoppas att jag motbevisas, men jag tror att många kommer reagera på det högre tonläget, säger Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Baastad. 

Det är den 16 augusti 2014 och statsminister Fredrik Reinfeldts tur att hålla sitt sommartal. Stefan Löfven har varit partiledare för Socialdemokraterna i lite mer än två och ett halvt år och valstrategin för att byta ut statsministern – och för att inte locka väljare till Sverigedemokraterna –  är, enligt Socialdemokraternas senare valanalys, att undvika att tala om migration och integration. Men det är precis vad Fredrik Reinfeldt gör i talet, som manar svenskarna till att "öppna sina hjärtan". 

En game changer för valrörelsen 2014 enligt den senare analysen – och en mardröm för Socialdemokraterna, som nätt och jämt lyckades kamma hem regeringsmakten 2014. 

När Expressen kontaktar riksdagspartiernas samtliga partisekreterare blir det tydligt att integrationsfrågan kommer att ha en stor roll även i detta val – om inte den största. 

Välfärd och integration kommer att dominera

För Moderaterna är den enskilt viktigaste frågan just att presentera lösningar på integrationsproblemen i valet 2018, enligt partisekreteraren Anders Edholm.

– Vi vill att det ska bli enklare att få sitt första jobb, men också öka kraven så att fler lämnar bidragsberoende, lär sig svenska och kan komma in i samhället. Här finns även en tydlig skiljelinje mot Socialdemokraterna, som står för en kravlös bidragspolitik. 

Moderaternas partisekreterare Anders Edholm.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna riktar i stället in sig på att vinna valet med hjälp av fokus på välfärden och att träffa människor ute i landet. 

– Det handlar om hur vi ska säkra välfärden och i förlängningen tryggheten i Sverige. Tryggheten på arbetsmarknaden, att du ska kunna lita på välfärden och att fler poliser upprätthåller ordningen på våra gator, säger partisekreteraren Lena Rådström Baastad.

"Kommer se mer av falska nyheter och negativa kampanjer"

Flera partier väntar sig ett annat tonläge under valrörelsen 2018 än vad vi tidigare sett. 

– Jag hoppas att jag motbevisas, men jag tror att många kommer reagera på det högre tonläget i den politiska debatten. Vi ser redan nu att samtalet hårdnat, inte minst i sociala medier, säger Lena Rådström Baastad.

Lena Rådström Baastad, partisekreterare hos Socialdemokraterna.Foto: SVEN LINDWALL

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind menar att det är viktigt att alla partier nu tar ansvar för ett bra debattklimat. 

– Jag hoppas på en schyst valrörelse, men tror tyvärr att vi kommer se mer av falska nyheter och negativa kampanjer. 

Liberalerna tror att vi kommer bli överraskade av den roll som ideologi, värderingar och förtroende kommer att spela. 

– De partier som vågar visa att de vägleds av värderingar och principer, och som har företrädare som inger förtroende och erfarenhet tror jag kommer kunna gå framåt 2018, säger partisekreteraren Maria Arnholm.

Vänsterpartiet

Valet 2014: 5, 72 

Demoskop september 2017: 8,0

Partisekreterare Aron Etzler: 

Viktigaste valfrågan: Hur vi ska kunna skapa ett samhälle som är bra för oss alla, inte bara några få. 

Valstrategi: Vår valrörelse kommer utgå ifrån alla människor runtom i Sverige som känner att klyftorna har ökat och att det bara är några få som får del av att det går bra för ekonomin i Sverige. Alla som jobbar långa timmar på förlossningsvården, som oroar sig för hur det ska bli för mormor på äldreboendet, som hamnar i en cancerkö eller som inte har råd med nya vinterkläder till barnen. Om dem handlar vår valrörelse. 

 

Socialdemokraterna

Valet 2014: 31,01

Demoskop september 2017: 30,3

Partisekreterare Lena Rådström Baastad: 

Viktigaste valfrågan: Det finns en tydlig skiljelinje i svensk politik. Den står mellan oss som vill investera i och rusta välfärden och Moderaterna och Sverigedemokraterna som vill sänka skatter som kommer leda till nedskärningar. Vi vet att många medborgare tycker att tillgängligheten till vårdcentralen behöver bli bättre, resultaten i skolan ska öka och att det finns fler trygga boende när du blir äldre. Som medborgare har du rätt att ställa höga krav och därför kommer vi prioritera mer investeringar till välfärden.

Valstrategi: Vår viktigaste strategi är att ta tag i de problem vi ser. Det kräver mer investeringar i välfärden för bland annat fler sjuksköterskor och lärare och att säkra tryggheten med skärpta straff och fler poliser i hela landet. En viktig del i vår valrörelse kommer även vara att föra samtal med människor på många platser och på flera sätt. Stefan Löfven med ministrar kommer att göra fler besök runtom i landet. Vi vet att politiken blir bättre när fler människor får tycka till. 

Miljöpartiet

Valet 2014: 6, 89

Demoskop september 2017: 4,6

Partisekreterare Amanda Lind: 

Viktigaste valfrågan: Klimatet. Det är vår tids ödesfråga, det är nu vi måste fatta de nödvändiga besluten för våra barn och barnbarns framtid. Miljöfrågorna blir allt viktigare för väljarna och fler ser behovet av en snabb, grön omställning. Sen tror jag också att frågor om social rättvisa kommer att diskuteras, som hur vi minskar segregationen och skapar ett hållbart samhälle i hela landet med livskvalitet för alla. 

Valstrategi: Vi ska visa att det är viktigt att rösta grönt i dag för att vi ska klara klimatet i framtiden. Lyfta fram vår gröna vision om ett miljö- och människovänligt samhälle och vilka steg vi tillsammans måste ta för att nå dit. Fokus ligger framåt, men vi kommer också att kunna visa konkreta resultat, till exempel fördubblad miljöbudget, flygskatt och att vi vänt resultaten i skolan. Vi har fokus på både digital kampanj och samtal.

Centerpartiet

Valet 2014: 6, 11

Demoskop september 2017: 11,2

Partisekreterare Michael Arthursson: 

Viktigaste valfrågan: Trots dånande högkonjunktur så riskerar Sverige att klyvas. Skillnaden mellan de som är innanför och utanför arbetsmarknaden blir allt större. Vi riskerar att få växande klyftor mellan de som har och inte har utbildning, mellan nyanlända och infödda svenskar och mellan olika delar av landet.

Valstrategi: Sverige behöver ett nytt ledarskap, och Centerpartiet står tillsammans med alliansen för detta ledarskap. Idag har vi en svag och vilsen regering som saknar klara idéer om framtiden. Det enda man är tydlig med är att ständigt höjda skatterna på arbete och att hindra människor från att välja och bestämma själva. Vi ska visa att det finns ett annat alternativ som kan få fler jobb att växa fram, minska klyftorna, säkra tryggheten och öka valfriheten.

Liberalerna

Valet 2014: 5, 42

Demoskop september 2017: 5,2

Partisekreterare Maria Arnholm: 

Viktigaste valfrågan: Jag tror den kommer handla om att hålla Sverige helt. Regeringen misslyckas med jobben, allt för många fastnar i bidragsberoende och stora grupper känner att trygghet, frihet och möjligheter bara är något för andra. Så ska vi inte ha det.

Valstrategi: Skolan är alltid viktig för ett liberalt parti. Men friheten måste försvaras också genom att vi ger svar på viktiga frågor inom ekonomi- och välfärdsområdena. Vi ska vara det parti som står för tolerans och öppenhet, för humanism och realism, och marknadsekonomi utan egoism.

Moderaterna

Valet 2014: 23,33

Demoskop september 2017: 17,3

Partisekreterare Anders Edholm: 

Viktigaste valfrågan: Sveriges stora samhällsproblem kommer att vara i fokus: den illa fungerande integrationen samt den allvarliga utvecklingen vad gäller brottslighet och otrygghet. Lag och ordning kommer att spela en viktig roll i valrörelsen.

Valstrategi: En röst på Moderaterna ska vara en röst för förändring, för en ny alliansregering och på en politik som löser samhällsproblemen. Vi har tydliga svar på hur integrationen kan stärkas, hur jobben ska kunna bli fler samt hur lag och ordning ska återupprättas. Genom detta ska vi också förtjäna fler väljares förtroende.

 

 

Kristdemokraterna

Valet 2014: 4, 57

Demoskop september 2017: 2,8

Partisekreterare Acko Ankarberg Johansson: 

Viktigaste valfrågan: Äldres situation och välfärden, samt integration.

Valstrategi: Vi är det parti som har den bästa äldrepolitiken, både pensioner och omsorg. När det kommer andra aktuella frågor så kommer vi att ha ett kristdemokratiskt svar också då. Men äldres situation är prioriterad för oss.

Sverigedemokraterna

Valet 2014: 12, 86

Demoskop september 2017: 18,1

Partisekreterare Richard Jomshof: 

Viktigaste valfrågan: Med tanke på att vi har en välfärd som är på väg att raseras, samtidigt som otryggheten breder ut sig på gator och torg - då främst på grund av den totalt misslyckade invandringspolitiken - tror jag att detta är frågor som kommer att prägla valrörelsen. 

Valstrategi: Vi har inte landat i den exakta valstrategin än, men jag är säker på att vi kommer att fortsätta visa för väljarna att de övriga partierna – från vänster till höger – bär ett gemensamt ansvar för de omfattande problem Sverige brottas med i dag och att Sverigedemokraterna är den enda lösningen på dessa problem. Lyckas vi med detta tror jag att vi inte bara kommer att bli Sveriges andra största parti, utan kanske även det största.

 

 

Ny studie: Bli av med din utmattning på 12 veckor

Svenska forskaren: ”Jag är förvånad över resultaten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.