Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ett år före valet: "Det är nu som det börjar"

PR-proffsen Per Schlingmann och Jenny Lindahl tittar i spåkulan inför valrörelsen i kvällens specialsändning av "Bara politik med Niklas Svensson". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
SD-ledaren Jimmie Åkesson tror och hoppas att han ska leda Sveriges största parti efter nästa val. Foto: EXPRESSEN
Statsminister Stefan Löfven ser fram emot valet, säger han i kvällens "Bara politik med Niklas Svensson". Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
Gudrun Schyman är en av gästerna i kvällens specialsändning "Bara politik - ett år före valet". Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
KD-ledaren Ebba Busch Thor oroas inte av de usla opinionssiffrorna. "Man börjar bli laddad", säger hon i kvällens tv-program. Foto: SVEN LINDWALL

Sociala medier kommer att spela en allt större roll – och det kan bli smutsigare än någon gång tidigare. 

I kvällens tv-sändning "Bara Politik special – ett år före valet" tittade PR-proffsen, partiledarna och Expressens politikskribent Torbjörn Nilsson i spåkulan. 

– Jag ser fram emot nästa val, säger statsminister Stefan Löfven i programmet.

Moderaternas tidigare superstrateg Per Schlingmann och Vänsterpartiets tidigare kommunikationschef Jenny Lindahl är överens om att sociala medier kommer att spela en stor roll i den kommande valrörelsen. 

Och det kan bli smutsigare än någon gång tidigare. 

– Om jag satt som strateg skulle jag se det rimliga i att göra valrörelsen smutsigare. Det är det mest rationella, säger Jenny Lindahl i kvällens specialprogram "Bara politik – ett år före valet".

Schlingmann: Partikulturen allt viktigare

– Man kommer att ha avarter som sprider fejknyheter och rykten, men små övertramp får enorma dimensioner och konsekvenser. Partikulturen blir allt viktigare, konstaterar Per Schlingmann. 

Mycket kan hända under den kommande valrörelsen.

– Alliansen har absolut en chans att vända detta. Men både alliansen och de rödgröna har uppenbara utmaningar – och partierna är livrädda för att det bara ska handla om makt och vem som ska regera med vem, säger han. 

Enligt Jenny Lindahl är det viktigaste rådet till partiföreträdarna att vara tydlig med sin agenda och hålla fast vid den. 

– Det är lätt att förlora sig i all logistik nu. 

Flera partiledare i kvällens program

I kvällens "Bara politik – ett år före valet", som sändess i Expressen TV och via ComHem klockan 19.00 i kväll, medverkade också flera partiledare. 

Statsminister Stefan Löfven säger att han ser fram emot valrörelsen.  

– Vi kan visa hur vi har vänt ett stort budgetunderskott till ett överskot. Det är nu det på riktigt börjar. Nu ska vi bygga framtidens Sverige, konstaterar han. 

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, vars parti riskerar att åka ur riksdagen i valet nästa år:

– Vi har ett tydligt budskap som jag ser fram emot att presentera för väljarna, och jag ser fram emot att byta regering. För mig handlar nu det nu mycket om att vara ute och träffa mina medlemmar. 

Fridolin ser fram emot valet

Språkröret Gustav Fridolin tycker att det ska bli roligt att gå in i en valrörelse – trots att opinionssiffrorna rasat för Miljöpartiet: 

– Det roligaste med politik är när man får genomföra förändringar och träffa människor och snacka politik, och det här året kommer att vara fullt av det. 

Partiledaren för Feministiskt initiativ, Gudrun Schyman, är övertygad om att hon nästa höst gör comeback i riksdagen. 

– Det fattades 40 000 - 50 000 röster i förra riksdagsvalet. Men nu ska vi dit, säger hon i kvällens tv-program.