Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett år efter Charlottesville – nu samlas högerextrema i ny protest

Den högerextrema protesten i Charlottesville förra året. På årsdagen hålls nu en ny.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
En kvinna dog när en bil körde in i folkmassan under demonstrationerna förra året.
Foto: RYAN M. KELLY / AP TT NYHETSBYRÅN

Washington D.C. stålsatte sig inför den högerextrema-marschen som väntades föra med sig blodiga protester under söndagen. 

Men ”Unite the Right 2” fick sig ett abrupt slut. 

Ett 25-tal vita nationalister som dykt upp lämnade – så fort regnet drog in, skriver CBS News.  

Det har gått ett år sedan Heather Heyer, 32, blev ihjälkörd när hon protesterade mot ett högerextremistiskt fackeltåg i Charlottesville, USA.

När över 400 vita nationalister väntades sluta upp i "Unite the Right 2", som skulle äga rum vid Lafayette Square park i Washington, var säkerhetspådraget stort, enligt AP. Demonstrationen sades nämligen vara en uppföljare till demonstrationen i Charlottesville där vita nationalister, nynazister och medlemmar av Ku Klux Klan deltog.

Samtidigt slöt motdemonstranter från över 40 antirasismgrupper upp på flera andra håll i huvudstaden.

Men allt tycktes inte gå enligt plan. Redan klockan 16, lokal tid, skrev den politiska nyhetssajten The Hill att endast ett 25-tal nazister hade dykt upp. Stämningen uppgavs däremot vara spänd – och motdemonstranter ska ha skanderat "inget hat, ingen rädsla, KKK är inte välkomna här". 

Amerikanska myndigheter meddelade även att fyra personer gripits i samband med mindre demonstrationer – då det varit hotfulla och spottat polisen i ansiktet, skriver CBS News. 


https://twitter.com/ariellebuchmann/status/1028751088806178817?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1028751088806178817&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.cbsnews.com%2Flive-news%2Funite-the-right-rally-dc-2018-08-12-live-updates%2F

Knappt en och en halv timme senare, drog mörka moln in över huvudstaden, vilket snabbt ska ha fått samtliga nationalister att lämna platsen, skriver CBS News. Polisen beordrade därefter även motdemonstranterna att lämna området. 


Många motdemonstranter

Inför söndagens demonstrationer valde stadens borgmästare tydliggöra att alla de amerikanska medborgarna inte står bakom de åsikter som kunde komma att uttryckas under dagen. 

– Som nationens huvudstad står vi värd för miljontals besökare varje år. Lyckligtvis är det väldigt, väldigt få som delar de åsikter som kommer att utryckas i Layefette Park på söndag, säger stadens borgmästare Muriel Bowser i ett uttalande.


Antirasistisk demonstration i korsningen där Heather Heyer dog förra året.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Många samlas i korsningen.
Foto: STEVE HELBER / AP TT NYHETSBYRÅN
Protesterna leds av antifascistiska och antirasistiska rörelser.
Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Trump fördömer demonstrationen

Efter våldsamheterna i Charlottesville kritiserades president Donald Trump efter att han fördömt våldet "från båda sidor". På Twitter tar han nu tydligt avstånd från demonstrationen. 

"Upploppen i Charlottesville förra året resulterade i meningslöst dödande och splittring. Vi måste enas som en nation. Jag fördömer alla typer av rasism och våldshandlingar. Fred till ALLA amerikaner!”, skriver han på Twitter. 


https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1028271447632957441

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.