Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ett år efter BB-ockupationen – lokala S-politiker i konflikt

Sollefteå sjukhus (arkivbild).
Foto: IZABELLE NORDFJELL / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild. En vägskylt utanför Sollefteå.
Foto: / DN / TT NYHETSBYRÅN

Det har gått ett år sedan BB i Sollefteå ockuperades i protest mot nedläggningen.

BB-krisen har skapat en internkonflikt bland lokala S-politiker.

– Sveket genomsyrar hela befolkningen här, säger Sven-Göran Johansson (S), kommunfullmäktigeledamot i Sollefteå kommun till SvD.

Ett år har gått sedan nedläggningen, men fortfarande har demonstranterna inga planer på att upphöra ockupationen av Sollefteås BB och akutkirurgi.

Expressen har under det gånga året kunnat berätta om hur sjukhuset planerat kurser för blivande föräldrar i att förlösa barn i bilen, om riksmarscher mot nedläggningen och stadsministerbesök på den ockuperade mottagningen.

Ett år sedan BB-ockupationen inleddes

I januari förra året besökte Expressens Malin Roos Sollefteå, där hon träffade blivande mammor som riskerade att behöva åka 20 mil för en förlossning.

– Ska jag stå där efter vägen i nån oplogad kurva i snörök och föda barn? frågade sig Sandra Nolén, 28, då.


LÄS MER: Vägskylten varnar för födande kvinnor


Stängningen av Sollefteås BB var till följd av ett sparpaket inom Västernorrlands landsting. 

SVT:s "Uppdrag granskning" berättade nyligen om att en majoritet av de politiker som röstade för nedläggningen av BB i Sollefteå känt sig hotade.

Spricka i Socialdemokraterna

Och bland lokalpolitikerna har det uppstått en spricka mellan socialdemokrater i landstinget och kommunerna i Västernorrland.

– Folk kommer aldrig att förlåta. Sveket genomsyrar hela befolkningen här, säger Sven-Göran Johansson (S), kommunfullmäktigeledamot i Sollefteå kommun till SvD i ett reportage om S-krisen i Västernorrland.

Sveket syftar på Socialdemokraternas löfte om tre sjukhus i Västernorrland när de gick till val 2014.

Flera lokala politiker som varit trogna Socialdemokraterna under en hel livstid överväger nu att lägga sin röst någon annanstans, skriver SvD.

S-ordförande: "Jädrigt tufft att vara politiker"

Distriktsordförande Eva Sonidsson (S) svarar i SvD i dag att hon tror att det kommer bli svårt att uppnå samma starka resultat som S tidigare haft i regionen.

– Jag har full förståelse för att man reagerar, men även om man är besviken är partiet och politiken större än Sollefteå sjukhus. Det är jättetråkigt om de väljer att lämna på grund av det här, säger hon till tidningen och forstätter:

– Man måste komma ihåg att det är jädrigt tufft att vara regionpolitiker. Du måste ta hänsyn till därifrån du kommer och bor men samtidigt se till hela länets bästa. Jag har till exempel tvingats lägga ned skolor där jag kommer ifrån. Det är jättetufft.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.