Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens besked om Dawit efter freden

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Eritreansk-svenska journalisten Dawit Isaak har suttit i fängelse i Eritrea sedan 2001.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Carl Bildt är försiktigt positiv för Dawitt Isaaks framtid.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Stefan Löfven.
Foto: JOHN ALEXANDER SAHLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 7

Den nya freden mellan Etiopien och Eritrea kan ge många miljoner människor en bättre framtid.

Avtalet ökar också hoppet om att den fängslade Dawit Isaak ska bli fri.

– Det borde innebära en ny öppning, säger tidigare utrikesministern Carl Bildt (M).

Efter 20 år av krig och minst 80 000 dödsoffer slöt Etiopien och Eritrea fred på måndagen. Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afewerki förklarade att krigstillståndet har upphört.

“En ny era av fred och vänskap har inletts”, twittrade den eritreanske informationsministern Yemane Meskel.

Samtidigt ökar hoppet om att den nya situationen kan hjälpa den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak, som sitter fängslad utan rättegång i Eritrea sedan 2001.

– Det borde innebära en ny öppning, och jag utgår från att UD gör allt som kan göras för att pröva den saken, säger Carl Bildt i ett mejl.

– Det är kanske fortfarande lite tidigt i den samlade processen för att tro att det redan nu finns en öppning för ett positivt avgörande i just vår fråga, men möjligheterna måste alldeles självklart prövas. Det är viktigt att man i Asmara inser hur positivt ett sådant steg skulle ses.

Eritreanska riksförbundet: ”Vi är glada”

Statsminister Stefan Löfven (S) ser fredsavtalet mellan Eritrea och Etiopien som “väldigt betydelsefullt”. Han säger att det är “svårt att spekulera” i om det kan bidra till att Dawit Isaak släpps fri.

– Det är svårt att spekulera i vad det får för resultat, men det spelar ingen roll. Vi kommer alltid, har alltid, kommer alltid att se till att arbeta stenhårt för att Dawit Isaak ska bli fri. Det pågår nu och har pågått varenda dag och det ska fortsätta, säger Löfven.

Bakgrunden till den försiktiga optimismen är att president Afewerki i Eritrea har använt krigstillståndet och det spända läget längs gränsen mot Etiopien som förevändning för sin järnhårda diktatur. När det är fred kan han släppa tyglarna lite, lyder resonemanget.

– Afewerki har i många år varit helt likgiltig för medborgarnas mänskliga rättigheter. Nu har han inte längre situationen vid gränsen som ursäkt. Men jag är skeptisk till att han skulle leverera frihet och demokrati som han har lovat, säger den brittiske Afrikakännaren Martin Plaut.

– Men nu är dödläget brutet, det kan finnas en strimma av hopp. Det är ännu för tidigt att säga, men det kan finnas en liten öppning för Dawit Isaak.

UD: Ger möjligheter

På utrikesdepartementet hoppas man att det nya avtalet ska ge “möjligheter” i fallet Isaak.

– Vi ser mycket positivt på försoningen mellan Eritrea och Etiopien. Vi hoppas alla möjligheter med en löst konflikt ska tillvaratas, säger Lina Eidmark på UD:s presstjänst.

Fram till 1991 var Eritrea en del av Etiopien men utropade självständighet 1993. I december 2000 tecknade de två länderna ett fredsavtal, men på grund av meningsskiljaktigheter om gränsstaden Badme vägrade Etiopien att acceptera avtalet i praktiken. Ett militärt och diplomatiskt dödläge har existerat mellan länderna sedan dess.

Många har flytt Eritrea sedan konflikten inleddes på grund av landets obligatoriska militärtjänstgöring, som enligt FN är på obegränsad tid.

– Två decennier av konflikt och misstro går nu mot sitt slut och avtalet öppnar en historisk möjlighet för fred och samarbete mellan de två länderna, vilket är avgörande för en positiv och hållbar utveckling på hela Afrikas horn. Tillsammans med det övriga internationella samfundet står Sverige redo att bidra till avtalets genomförande, inklusive genom vårt ordförandeskap FN:s säkerhetsråd i juli, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Leif Öbrink, ordförande i stödkommittén Free Dawit Isaak, säger att fredsavtalet gör honom väldigt glad och hoppfull. Han tror att det ökar chanserna till att Dawit Isaak släpps fri.

– Det har varit iskallt länderna emellan. Från Eritreas sida har man skyllt på konflikten med Etiopen. Nu får de släppa Dawit, som vi tror, säger han.

Dawit Isaaks familj väntar

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson säger att fredsavtalet är ett mycket positivt besked. 

– Låt oss nu hoppas att de politiska fångarna i de båda länderna, bland dessa den svensk-eritreanske journalisten och poeten Dawit Isaak, släpps. Det vore en välkommen gest om regimerna nu öppnade sina fängelser och påbörjade arbetet med att återuppbygga sina förtroenden internationellt, säger han. 

– Dawit Isaak greps i Asmara redan 2001 och aldrig ställts inför rätta. Tidningen han skrev för, Seitit, stängdes. Han har inte blivit åtalad och har inte delgivits misstanke för något brott. Svenska diplomater har aldrig fått träffa honom i fängelset. 

I Göteborg väntar ännu Dawit Isaaks hustru och tre barn – som inte har träffat honom sedan 2001. 

– Det är en fruktansvärd humanitär tragedi. Jag och hela svenska folket har lidit med dem. Expressen publicerar varje dag en påminnelse om Dawit Isaaks fall, jag hoppas att vi snart inte längre behöver göra det, säger Thomas Mattsson.

Ambassadör Per Enarsson.
Foto: Taimi Köster, Regeringskansliet

Svenske ambassadören: ”En fantastisk utveckling”

Per Enarsson, Sveriges ambassadör i Eritrea, vill återkomma om vad detta kan innebära för Dawit Isaak men säger om situationen i länderna:

– Det är egentligen reformer i Etiopien och ett nytt ledarskap där som har öppnat upp för den här dialogen. Den eritreanska regeringen ville att Etiopen skulle ta första steget men den gamla ledningen i Etiopien var inte villig att göra det. En tillit har inte funnits tidigare, så det är en fantastisk utveckling som har gått snabbt. Nu gäller det att reformerna fortsätter så att det kan bidra till en mer stabil och öppen utveckling i båda länderna.


Suttit fängslad sedan 2001

Journalisten, författaren och dramatikern Dawit Isaak föddes 27 oktober 1964 i Eritrea, som då var en del av Etiopien.

1987 kom Isaak till Sverige och Lerum som flykting. Där arbetade han som städare och engagerade sig samtidigt för ett fritt Eritrea. 

1992 blev han svensk medborgare, men han flyttade tillbaka 1993 när Eritrea blev självständigt. Framtiden såg ljus ut för det nya landet och Dawit gifte sig och fick tre barn. 

1996 skrevs en presslag som gjorde det möjligt att starta privata tidningar i Eritrea. Året därpå grundade Isaak tillsammans med några journalistkolleger landets första oberoende dagstidning Setit. Men när ett nytt krig bröt ut 1998 mellan Eritrea och Etiopien återvände Isaak till Sverige med sin familj. 

2001 återvände Dawit Isaak ensam till Eritrea. Det politiska läget var då ytterst instabilt. Så när hans tidning Setit publicerade en uppmaning till presidenten Isaias Afewerki att utlysa fria val slog regimen tillbaka hårt.

På söndagsmorgonen den 23 september 2001 greps Dawit Isaak av polisen. Arresteringsvågen mot ledande journalister i Eritrea skedde två veckor efter 11 september, när världens ögon var riktade mot New York. 

Med undantag av två dygn 2005 har han suttit fängslad sedan dess.


Fred efter 20 års dödläge

1961 – 1991. Eritreanska gerillarörelser kämpar för frihet från Etiopien som styr Eritrea.

1991. Eritrea utropar sin självständighet.

1998. En gränskonflikt leder till öppet krig mellan Etiopien och Eritrea.

2000. Länderna undertecknar ett fredsavtal. Men på grund av fortsatt oenighet om gränsstaden Badme vägrar Etiopien att acceptera avtalet i praktiken. Ett 20 år långt militärt och diplomatiskt dödläge mellan länderna inträder. Tiotusentals människor flyr från Eritrea, många på grund av den obligatoriska militärtjänstgöringen i landet.

2018. Etiopien och Eritrea sluter fred.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.