Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Etikchefens kritik – mot Hunter Bidens konstaffär

Hunter Bidens skatteaffärer utreds sedan tidigare av amerikanska myndigheter.
Hunter Biden.
Foto: STELLA PICTURES/CNP/ABACA
Walter Shaub
Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN

Presidentsonen Hunter Biden säljer tavlor för mångmiljonbelopp på ett galleri i New York.

Nu kritiseras Vita huset för sitt försvar av konstaffärerna.

”Efter de senaste fyra åren har dessa frågor aldrig varit viktigare”, skriver Barack Obamas tidigare etikchef Walter Shaub på Twitter.  

Joe Bidens son är inte känd som konstnär. Trots det säljs hans konstverk nu för mellan 75 000 och 500 000 dollar på ett privat konstgalleri i New York City. Det rör sig alltså om cirka 650 000 till 4 300 000 kronor per alster, enligt Business Insider.

För att affärerna ska vara möjliga har Vita huset ingått i ett avtal med galleriet. Alla köpare hålls anonyma för Biden, så att köpen inte ska kunna verka som muta med syfte att påverka politiken.

Men nu möts Vita huset av kritik.

Enligt Walter Shaub, tidigare etikchef under Obama, innebär avtalet flera problem. Bland annat ifrågasätter han möjligheten att granska affärerna när köparna hålls anonyma. Han menar också att det finns sätt för Biden att ändå få kännedom om köparnas identitet. De omfattas nämligen inte av avtalet – utan kan på eget bevåg avslöja sig själva.

Vita husets svar: ”Mycket som pågår”

Etikchefen kritiserar dessutom Bidens behov av att fortsätta sälja sin konst.

Det är inte som att Hunter, som är miljonär, skulle gå sömnlös om han inte kunde sälja sin konst till dessa skandalösa priser. Han kunde vara en advokat, hedgefondförvaltare, eller strandbesökare. Trots det verkar Vita huset anse sig ha rätt att kapitalisera på hans koppling till det”, skriver Shaub i ett av flera Twitter-inlägg.

Under en presskonferens tidigare i veckan fick Vita huset frågan om varför Biden tillåts att sälja sin konst. Då valde pressekreteraren Jen Psaki att byta ämne.

– Det är mycket som pågår i världen, sa hon.

Se mer

Biden har tidigare varit i bråk med svenska myndigheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.