Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Etableringslotsarna kan ha rekryterat till IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mikael Sjöberg är generaldirektör för Arbetsförmedlingen.
Foto: Lisa Mattisson
Bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet med samtliga så kallade etableringslotsar.

Expressen kan nu avslöja att bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS.

Generaldirektören Mikael Sjöberg – som i morse fattade beslutet att stoppa verksamheten – säger:

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer, till olika våldsbenägna stridande grupper.

Arbetsförmedlingens program med etableringslotsar har varit tänkt att finnas som en länk mellan en nyanländ person och det svenska samhället. En lots, till exempel med kunskaper i det egna språket, skulle kunna hjälpa den nyanlände i jobbsökandet.

Men nu säger Arbetsförmedlingen upp alla avtal – med omedelbar verkan – och beskrivningen av funktionen raderades från myndighetens sajt i dag. Arbetsförmedlingen motiverar beslutet med en påtaglig ökning av klagomål från arbetssökande och indikationer på olika former av oseriös och brottslig verksamhet, som bedrägeri, mutor, utpressning och försäljning av folkbokföringsadresser.

– Det handlar om lån eller gåvor för att ansluta sig till en viss lots, som läsplattor, telefoner och ibland kontanter.

Säpo utreder företagen

Generaldirektören Mikael Sjöberg berättar också att Säkerhetspolisen utreder en del av företagen.

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer, till olika våldsbenägna stridande grupper. Det är inte en fråga för Arbetsförmedlingen att utreda, utan i sådana tillfällen överlämnar vi det till Säkerhetspolisen. Får vi in ett dödshot mot en medarbetare, vilket vi får i bland, lämnar vi det till den vanliga polisen.

Expressens uppgifter gör gällande att man inom Arbetsförmedlingen misstänker att det handlar om IS.

Mikael Sjöberg vill inte precisera

Men generaldirektören vill inte precisera vilka grupper det handlar om.

Handlar det om IS?

– Jag går inte på sådana detaljer utan vi har fått indikationer på saker som absolut inte ska förekomma inom de här verksamheterna. Sedan är det andra myndigheter som får hantera och bedöma exakt vad det är som har hänt.

Mikael Sjöberg säger också att beslutet handlar om att ta ansvar för de anställdas arbetsmiljö.

– Vi har haft dödshot till våra medarbetare som riktats från representanter från lotsföretag.

Arbetsförmedlingen klarar inte att utreda

Omfattningen på kvalitetsbristerna och problemen med oseriös och kriminell verksamhet i branschen är så stor att Arbetsförmedlingen uppger att myndigheten inte klarar av att utreda alla klagomål.

– Riskerna för felaktiga utbetalningar är mycket stor, säger generaldirektören.

Har du haft samtal med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) inför beslutet?

– Jag har informerat ministern och andra personer i regeringskansliet dock inte i detalj.

Vad sa Ylva Johansson?

– Hon sa bara att myndigheten gör det som är nödvändigt och som ligger på vårt ansvar. Sedan berättade hon, vilket jag kände till tidigare, att regeringen har ambitionen att avskaffa hela lotssystemet och berättade att man nu jobbade med den frågan i regeringskansliet, säger Mikael Sjöberg.

Ministern räknar med stöd

I går förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att hon såg etableringslotsar som dyr och dålig reform. Men för att avskaffa lotsarna krävdes beslut i riksdagen, enligt Ylva Johansson bedömning i går och räknade med att det skulle finnas tillräckligt stöd för det i riksdagen.

– Jag vet inget parti som skulle vilja stå upp för det, sa hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.