Mikael Sjöberg är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Foto: Lisa MattissonMikael Sjöberg är generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Foto: Lisa Mattisson
Mikael Sjöberg är generaldirektör för Arbetsförmedlingen.  Foto: Lisa Mattisson
Bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen ISBland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS
Bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS

Etableringslotsarna kan ha rekryterat till IS

Publicerad

Arbetsförmedlingen säger upp avtalet med samtliga så kallade etableringslotsar.

Expressen kan nu avslöja att bland den olagliga verksamhet som nu misstänks ingår rekryteringsverksamhet till terrorgruppen IS.

Generaldirektören Mikael Sjöberg – som i morse fattade beslutet att stoppa verksamheten – säger:

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer, till olika våldsbenägna stridande grupper.

Arbetsförmedlingens program med etableringslotsar har varit tänkt att finnas som en länk mellan en nyanländ person och det svenska samhället. En lots, till exempel med kunskaper i det egna språket, skulle kunna hjälpa den nyanlände i jobbsökandet.

Men nu säger Arbetsförmedlingen upp alla avtal – med omedelbar verkan – och beskrivningen av funktionen raderades från myndighetens sajt i dag. Arbetsförmedlingen motiverar beslutet med en påtaglig ökning av klagomål från arbetssökande och indikationer på olika former av oseriös och brottslig verksamhet, som bedrägeri, mutor, utpressning och försäljning av folkbokföringsadresser.

– Det handlar om lån eller gåvor för att ansluta sig till en viss lots, som läsplattor, telefoner och ibland kontanter.

Säpo utreder företagen

Generaldirektören Mikael Sjöberg berättar också att Säkerhetspolisen utreder en del av företagen.

– Vi har fått indikationer på att det har förekommit rekryteringsförsök eller kontaktskapande situationer, till olika våldsbenägna stridande grupper. Det är inte en fråga för Arbetsförmedlingen att utreda, utan i sådana tillfällen överlämnar vi det till Säkerhetspolisen. Får vi in ett dödshot mot en medarbetare, vilket vi får i bland, lämnar vi det till den vanliga polisen.

Expressens uppgifter gör gällande att man inom Arbetsförmedlingen misstänker att det handlar om IS.

Mikael Sjöberg vill inte precisera

Men generaldirektören vill inte precisera vilka grupper det handlar om.

Handlar det om IS?

– Jag går inte på sådana detaljer utan vi har fått indikationer på saker som absolut inte ska förekomma inom de här verksamheterna. Sedan är det andra myndigheter som får hantera och bedöma exakt vad det är som har hänt.

Mikael Sjöberg säger också att beslutet handlar om att ta ansvar för de anställdas arbetsmiljö.

– Vi har haft dödshot till våra medarbetare som riktats från representanter från lotsföretag.

Arbetsförmedlingen klarar inte att utreda

Omfattningen på kvalitetsbristerna och problemen med oseriös och kriminell verksamhet i branschen är så stor att Arbetsförmedlingen uppger att myndigheten inte klarar av att utreda alla klagomål.

– Riskerna för felaktiga utbetalningar är mycket stor, säger generaldirektören.

Har du haft samtal med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) inför beslutet?

– Jag har informerat ministern och andra personer i regeringskansliet dock inte i detalj.

Vad sa Ylva Johansson?

– Hon sa bara att myndigheten gör det som är nödvändigt och som ligger på vårt ansvar. Sedan berättade hon, vilket jag kände till tidigare, att regeringen har ambitionen att avskaffa hela lotssystemet och berättade att man nu jobbade med den frågan i regeringskansliet, säger Mikael Sjöberg.

Ministern räknar med stöd

I går förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att hon såg etableringslotsar som dyr och dålig reform. Men för att avskaffa lotsarna krävdes beslut i riksdagen, enligt Ylva Johansson bedömning i går och räknade med att det skulle finnas tillräckligt stöd för det i riksdagen.

– Jag vet inget parti som skulle vilja stå upp för det, sa hon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag