Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estonia-överlevare kallade för att vittna

Undersöker möjligheten att ändra lagstiftning för nya dyk.
Estonia-överlevaren Kent Härstedt har kallats för att vittna i åklagarnas utredning.
Foto: TV4
Hålet som upptäckts i Estonias skrov.
Foto: Dplay

Kent Härstedt och andra Estoniaöverlevare har kallats för att vittna, säger han i ”Malou efter tio”.

För 26 år sedan försökte de knacka på dörren till Haverikommissionen, men fick inget svar.

– Vi ville ju avge vittnesmål, vi ville ge våra observationer.


Den här artikeln går att kommentera. När du har läst får du gärna dela med dig av dina tankar längst ner.

Efter den uppmärksammade dokumentären om ett hål i Estonias skrov utreder Åklagarmyndigheten om brottsutredningen kring Estonia ska återupptas.

Anmälan kom från en överlevare, och åklagare Karolina Wieslander ska dels gå igenom den gamla brottsutredningen, dels ta del av de nya uppgifterna från dokumentären.

Även statens Haverikommission granskar om de slutsatser som drogs i 1997 års haverirapport om olyckan ska revideras.

Ska vittna 16 december

Nu berättar Estoniaöverlevaren Kent Härstedt att han kallats för att ge ett vittnesmål, vilket han inte fick göra 1994. 

– I veckan fick jag ett brev faktiskt, så nu den 16 december efter snart 26 år så är vi kallade för att avge vittnesmål, säger han i ”Malou efter tio i TV4.

Det är oklart vem som kallat honom. I dokumentären på Dplay framförs stor kritik från flera överlevare om att de inte fick lämna sina observationer till någon.

– Sker det något traumatiskt, ett mord eller bilolycka, så det första man gör är ju att ta in vittnesmål. Att inte ta in vittnesmål är så besynnerligt, säger Kent Härstedt och fortsätter:

– Några försökte aktivt knacka på dörren hos Haverikommissionen.

Stefan Löfven svarar på om man vill se nya dyk vid Estonia.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.