Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Estonia-utredare anklagas för jäv

En grupp Estonia-överlevare kräver att Haverikommissionen byter ut sin utredare.
Foto: OKÄND
Jonas Bäckstrand vid Haverikommissionen tillbakavisar kritiken.
Foto: Peter Knutson / Statens haverikommission
Inrikesminister Mikael Damberg (S) har inga synpunkter på hur utredningen bedrivs.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dokumentärfilmarna har kunnat visa på två okända hål i skrovet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN DPLAY

En grupp Estonia-överlevare anklagar Haverikommissionens utredare för jäv. 

Gruppen kräver att personen byts ut. 

– Vi har bedömt att han inte är jävig, eftersom han inte hade en anställning på Sjöfartsverket under tiden man hanterade Estonia-frågorna där, säger Jonas Bäckstrand, Haverikommissionens chef, till Sveriges Radio

En grupp på 16 överlevande från Estonia-katastrofen 1994 har skickat in en skrivelse till Haverikommissionen. Gruppen anklagar utredningsledaren Jörgen Zachau för jäv, rapporterar Sveriges Radios Ekot. 

Bakgrunden är att Jörgen Zachau arbetat på Sjöfartsverket samtidigt som Johan Fransson, tidigare chefsjurist respektive ansvarig för hanteringen av Estoniakatastrofen. 

– Det känns inte sådär väldigt tryggt att sitta och bli intervjuad av en person, som suttit med och jobbat ihop med nästan alla de här personerna som var med i JAIC (reds. anm. den svensk-estnisk-finska Haverikommissionen), säger Anders Eriksson, överlevare och undertecknare av kravet, till Ekot. 

Gruppen kräver att man hittar en annan person som inte har någon koppling till hanteringen av katastrofen. 

Tillbakavisar kritiken

Den nuvarande Haverikommissionens chef Jonas Bäckstrand tillbakavisar anklagelserna och menar att Zachau inte är jävig, då Zachau inte arbetat med Estoniautredningen eller haft en anställning på Sjöfartsverket när den pågick.  

Inrikesminister Mikael Damberg (S) säger till Sveriges radio att han inte ser några skäl att ifrågasätta utredningen. 

– Jag kommer inte ha några synpunkter på hur den här utredningen bedrivs, utan det måste myndigheterna göra på egen hand. Annars politiserar jag det, säger han till Ekot. 

Haverikommissionen startade en ny utredningen efter tv-dokumentären ”Estonia – Fyndet som förändrar allt”. Utredarna har aviserat att man vill göra nya dykningar vid Estonia, efter att en dokumentärfilmarna kunnat visa att det fanns två hål i skrovet på fartyget. Estonia förliste den 28 september 1994. 852 personer miste sina liv i katastrofen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.