Estonia-filmaren topsad av polisen

Henrik Evertsson, regissören bakom den nysläppta dokumentären om Estonia, berättar om den slående upptäckten.
Filmaren Henrik Evertsson är åtalad för brott mot gravfriden
Foto: Discovery Networks Norway / Discovery Networks Norway
Bild på det stora hålet i Estonia från nya dokumentären.
Foto: DPLAY/TT / HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Han hyllas för sin nya dokumentär om Estonia – men förhördes av polisen och DNA-topsades på grund av sitt arbete med filmen.

Henrik Evertsson är åtalad för brott mot gravfriden och åklagaren försökte beslagta hans opublicerade material.

– Det var en ny upplevelse att bli topsad, jag nekar med eftertryck till brott, säger han.

Den nya dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, som visas på Dplay, gör sensation över hela världen. I filmen avslöjas bland annat ett tidigare okänt fyra meter högt hål i fartygets skrov, något som har lett till krav på ny utredning av katastrofen.

Filmens regissör Henrik Evertsson hyllas internationellt, men står samtidigt åtalad för brott mot gravfriden. Tillsammans med en annan svensk i teamet. 

Förbjudet att dyka

Enligt lag betraktas platsen för Estonias förlisning som gravplats så det är förbjudet att dyka där. Evertsson nekar till brott eftersom teamet använde en dykrobot med undervattenskamera och aldrig var inne i vraket.

– Jag kallades till polisförhör i början av året. Jag blev topsad och utfrågad. Det var en ny upplevelse, säger Henrik Evertsson, 33, regissör och journalist.

– Vi berättade vad vi gjort och vilka värderingar som ligger till grund. Och nekade med eftertryck till brott. Så som vi genomförde arbetet har vi inte brutit mot lagen och det den är tänkt att skydda, säger han.

Poliser väntade på kajen

Två tyska poliser stod och väntade på kajen i Rostock i Tyskland när Evertsson och hans filmteam återvände med sitt tyskflaggade dykfartyg efter kartläggningen av Estonia förra sommaren. Poliserna ville beslagta filmmaterialet – på begäran av en svensk åklagare.

– Vi vägrade. Det är mycket märkligt att åklagaren vill beslagta opublicerat journalistiskt material. Jag ställer mig helt oförstående till ett sådant tilltag, säger Henrik Evertsson.

Kammaråklagare Helene Gestrin säger att hennes beslut var korrekt när det fattades eftersom det då inte fanns något publicerat material att titta på.

– Så som det ser ut nu hade jag inte behövt titta in i det här materialet. Det är ett beslut som jag fortfarande tycker behövde fattas just då, säger hon till Medierna i P1. 

Rättegång i januari

Rättegången äger rum i Göteborg i januari. Det blir första gången lagen om gravfrid vid Estonia prövas rättsligt.

Henrik Evertsson säger att teamet gjorde etiska och juridiska övervägningar före arbetet. Huvuduppgiften var att undersöka om det fanns något hål i båten och det gjorde man snabbast och enklast med dykrobot och undervattenskamera.

– Vi var inte där för att skända någon grav. Vi använde dykrobot, vi gjorde minimal påverkan, säger han.

Evertsson berättar att det har varit hektiska dagar sedan Estonia-serien med dess fem avsnitt publicerades. En hel del nyheter kommer fram i dokumentären, inte bara uppgifterna om det stora hålet som sätter hela den etablerade versionen av sjunkförloppet i fråga.

Dykare berättar

– Haverikommissionen tog inte överlevandes uppgifter på samma allvar som vi gör i serien. Nu framträder ett annat scenario. Det börjar med en hög smäll, överlevande berättar om hur det forsar in vatten under bildäck, inte om en rännil i korridoren som det tidigare sagts, säger Henrik Evertsson.

I ”Estonia – fyndet som ändrar allt” framträder också representanter för ett brittiskt dykföretag för första gången i medier. De hade 1994 svenska regeringens uppdrag att undersöka vraket – och fann att det skulle ha varit enkelt att bärga kroppar om de hade fått klartecken. I stället beslutade regeringarna i Sverige, Finland och Estland att förbjudna dykning på platsen.

Evertsson berättar att han får mängder av positiva reaktioner från överlevande och anhöriga till människor som dog i katastrofen. Han säger att människor från hela Europa hör av sig.

”Fantastisk känsla”

– Det är en fantastisk känsla, så många ringer. De gråter, tackar. De säger att äntligen får de svar som de har väntat på i så många år, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas de blir hörda. De upplever att ingen har lyssnat på dem.

Statens haverikommission undersöker de nya uppgifter som kommit fram i dokumentären och statsminister Stefan Löfven utesluter inte nya dykningar. Han har talat med Estlands premiärminister om saken och även Finland är med i överläggningarna.  

– Det har varit så många turer om Estonia så det behövs en ny utredning som tar ett helhetsgrepp. En oberoende utredning som börjar från början. Sverige, Finland och Estland står för nära så jag hoppas de även tar emot internationell hjälp, säger Henrik Evertsson.

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.
Enligt de officiella siffrorna omkom 852 personer.

Fem avslöjanden i nya dokumentären om Estonia

1. Det finns ett tidigare okänt, 4 x 1,2 meter stort hål i Estonias skrov. Detta kan förklara det snabba sjunkförloppet om vatten också forsade in den vägen.

2. Överlevande berättar att det strömmade in vatten under bildäck – tvärtemot tidigare uppgifter om att vatten kom uppifrån.

3. Brittiska dykare, som fick i uppdrag av svenska regeringen att undersöka Estonia 1994, berättar att det var enkelt att dyka på vraket och att de med lätthet hade kunnat bärga minst 150 kroppar – om de bara fått klartecken. 

4. Överlevande vittnar om att det fanns en militärtransport ombord under katastrofnatten, något som svenska försvaret förnekar. 

5. En brittisk grävande journalist säger att underrättelsetjänster i Sverige, Estland och Storbritannien i samarbete smugglade militärutrustning från Ryssland på Estonia – och att Ryssland varnat dem för att fortsätta verksamheten.

LÄS MER: Fyndet från Estoniakatastrofen – flöt till ytan 23 år senare

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.