I Sverige menar rättsväsendet och Haverikommissionen att det i nuläget är omöjligt att göra nya efterforskningar på plats vid vraket efter M/S Estonia.
Detta på grund av att det skulle bryta mot ”lagen om skydd för gravfriden vid vraket efter passagerarfartyget Estonia”.
Planeringen för en ny undersökning av vraket i full gång
Flera i teamet bakom dokumentärfilmen ”Estonia – fyndet som ändrar allt”, som avslöjade hålet som är cirka 4 meter högt och 1,2 meter brett i styrbordssidan på Estonias skrov, har åtalats med stöd av lagen.
I Estland tycks man inte se likadant på rättsläget, trots att lagen är stiftad gemensamt mellan Estland, Sverige och Finland.
Estlands premiärminister Jüri Ratas har varit drivande i att kräva en ny utredning.
Men planeringen för att genomföra en ny undersökning vid vraket är i full gång, och tycks inte involvera svensk inblandning.
Inrikesminister Mart Helme har slagit fast att kostnaden – över 100 miljoner euro, motsvarande över en miljard kronor – för att bärga fartyget skulle bli för dyr för Estland, rapporterar estniska public service-bolaget EER News under fredagen.
Estland har slagit fast tre punkter för den kommande utredningen
Däremot så har landet resurser för att på egen hand genomföra en undervattensundersökning av vraket vilket enligt uppskattningar skulle kosta mellan 5 och 20 miljoner euro, beroende på om undervattensrobotar eller mänskliga dykare används.
Estlands regering har kommit överens om tre punkter för den nya utredningen, rapporterar EER:
Utredningen ska genomföras öppet med ansvar inför allmänhet och medier.
Släktingar till de 852 dödsoffren för Estoniakatastrofen ska involveras under alla skeenden i utredningen.
Den privata sektorn, inklusive internationella bolag, ska involveras.
Kustbevakningschefen: ”Vi kan använda en sonar för att skanna”
Enligt chefen för Estlands kustbevakning, Marge Kohtla, har landet resurser att genomföra expeditionen utan hjälp från privat sektor eller internationella bolag.
– Vi kan använda sonar för att skanna botten och få en första bild av den omgivande situationen. Sedan kan vi använda en undervattensrobot. Estonia ligger på ett djup på mellan 80 och 85 meter, säger han till EER.
Enligt Kohtla kan kustbevakningens undervattensfarkost, en Kurvits, användas för ändamålet även om insatser från mänskliga dykare också kommer att krävas.