Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Estland begär ny Estonia-utredning: ”Så snabbt som möjligt”

Enligt de officiella siffrorna omkom 852 människor.
Estlands premiärminister vill ha ny Estonia-utredning.Foto: OLIVIER HOSLET / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Estland vill ha en ny Estonia-utredning ”så snabbt som möjligt”.

Detta för att den nya dokumentären om Estonia ger ”ny information” om bland annat ett stort hål i vraket.

Den estniska regeringen ber nu Sverige och Finland att tillsätta projektledare för att utredningen ska kunna komma i gång.

Estlands premiärminister Jüri Ratas vill komma i gång snabbt med en ny utredning av Estonias förlisning. Och begär att också regeringarna i Sverige och Finland ska börja förebereda arbetet.

Den nya dokumentären ”Estonia – fyndet som ändrar allt” ger mycket ny information om ett tidigare okänt fyra meter högt hål och andra förhållanden som kan ha samband med förlisningen. 

Offrens anhöriga ska vara med

Därför anser premiärministern att det är viktigt med ”en oberoende, transparent och pålitlig undersökning där också organisationer som representerar anhöriga till offren medverkar”, rapporterar den estniska nyhetsbyrån ERR. 

– Vi vill fortsätta så snabbt som möjligt med den kompletterande utredningen för att få svar på alla frågor som den nya informationen ger upphov till, säger Jüri Ratas efter tisdagens regeringsmöte.

– Först och främst bör man undersöka vrakets position och havsbottnen runt det för att kunna identifiera skadan på skrovet. Liksom hur och när den uppstod och det möjliga sambandet med att fartygets förlisning, säger han.

Tillsätt projektledare!

Estland vill att Sverige och Finland ska delta i utredningen och ber dessa båda länder att tillsätta projektledare för det förberedande arbetet med utredningen. Till dess att Estland utsett sin projektledare ska regeringskansliet hålla i arbetet, heter det i den estniska regeringens uttalande.

Jüri Ratas har tidigare sagt att den nya tekniska undersökningen ska ”inkludera undervattensobservationer”

Sverige, Finland och Estland ska gemensamt utvärdera de nya rönen i dokumentärserien, skrev länderna i ett gemensamt uttalande förra veckan.

Bilder ur dokumentärserien ”Estonia – fyndet som ändrar allt” som hade premiär 28 september på Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.