Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Estelle skickar julhälsning till folket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Här bakar Estelle tunnbröd på Skansen.
Foto: Kungahuset.se
Förra året var det pepparkakor som bakades i julhälsningen – men nu är det tunnbröd som gäller för Estelle.
Foto: Kungahuset.se
Julen kommer firas på Haga.
Foto: Kungahuset.se

Titta vem som skickar en julhälsning!

Prinsessan Estelle, så klart.

Mitt i tunnbrödsbaket på Skansen vill hon och kronprinsessan Victoria och prins Daniel önska hela Sverige en riktig god jul.

Förra om åren var det en riktig tradition. Då bjöds hela svenska folket in till korvstoppning och pepparkaksbak på slottet med kungen och drottningen och kungabarnen som var små. Sedan avtog julhälsningarna, men sedan Estelle kom till världen har kronprinsessan Victoria och prins Daniel, återupptagit den gamla fina traditionen.

Vi glömmer inte julen 2013 när Estelle var mitt i pepparkaksbaket och förra året när Estelle pyntade granen hemma på Haga slott och imiterade tomten.

Nu kommer årets julhälsning och den är inspelad på Skansen och än en gång ger sig Estelle i kast med att baka. Den här gången har pepparkakorna fått vika åt sidan och i stället är det tunnbröd som gäller i Bagarstugan på Skansen.

– Pappa, jag tycker det är väldigt mysigt, säger Estelle till prins Daniel mitt i julstöket och får medhåll av mamma och pappa som syns kramas i bakgrunden.


LÄS ÄVEN: Estelles julhälsning från 2013 


Bagarstugan som kommer från Offerdal i Jämtland är en av Skansens största turistattraktioner under vintern. Här bakas det som förr var den vanligaste brödsorten i norra Sverige - tunnbröd.

Estelle firar jul på Haga

Nyligen under stort hemlighetsmakeri passade Estelle med sina föräldrar på att besöka Bagarstugan för att baka tunnbröd som en julhälsning till hela svenska folket.

Estelle som i februari fyller fyra år ska fira julen hemma på Haga slott med mamma Victoria och pappa Daniel. Dagen före julafton ska delar av kungafamiljen traditionsenligt samlas på Drottningholms slott för att fira drottning Silvias födelsedag.


LÄS ÄVEN: Estelles julhälsning från 2014


Av hovets officiella kalender framgår att ingen i kungafamiljen har något officiellt program förrän i början av januari, men för Estelle är kommande års höjdpunkt redan klar:

Hon ska bli storasyster.

Mamma Victoria och pappa Daniel har inte tagit reda på om det blir en prins eller en prinsessa, men Victoria avslöjade nyligen att om Estelle hade fått bestämma så hade det blivit något helt annat:

– Ja, hon önskar sig en hamster.

Kungliga julhälsningar

• Kungliga julhälsningar var redan när vår nuvarande kung var barn en stor tradition. Det kunde vara bilder från Haga slott eller från skidbacken. När Victoria, Carl Philip och Madeleine var små så stoppades det både korv och bakades pepparkakor hemma i köket på Drottningholms slott. Sista gången familjen skickade ut en julhälsning var 1985 och då stoppades det korv.

Sedan Estelle kom till världen har kronprinsessan Victoria och prins Daniel återupptagit den traditionen. 28 år efter senaste julhälsningen släppte kronprinsessan Victoria och prins Daniel en julhälsning med Estelle vintern 2013 när hon bakar pepparkakor.

– Ska vi göra en gris, frågar Victoria.

– Nej, svarar Estelle bestämt.

Sedan när Victoria frågar hur en gris låter grymtar Estelle högt. Hon härmar även en kossa.

• Senaste julhälsningen var vintern 2014. Estelle från Haga slott när hon hoppade upp från en kuddkoja i familjens slott och önskade en god jul samtidigt som hon pyntade granen.

– Vad säger tomten när han kommer in? frågar mamma kronprinsessan sin tvååriga dotter Estelle i julhälsningen.

– Ho ho, det finns snälla barn, säger han, sa Estelle och hängde glitter på familjens julgran.

Allt avslutades med en julhälsning:

– En riktigt god jul från oss till er, säger Victoria, och fram hoppar Estelle från sin kuddkoja och önskar alla god jul.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.