Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Eskil Erlandssons förklaring till misstankarna: ”Fysisk åkomma”

Står åtalad för tre fall av sexuella ofredanden.
Före detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson är åtalad för tre fall av sexuella ofredanden.
Foto: ALEXANDER DONKA / ALEXANDER DONKA EXPRESSEN

Tidigare landsbygdsministern och C-toppen Eskil Erlandsson står åtalad för tre fall av sexuella ofredanden.

Han är anklagad för att ha tafsat på minst tre kvinnliga riksdagsledamöter vid ett flertal tillfällen under två års tid.

Eskil Erlandsson hävdar dock att det finns en naturlig förklaring: Han har, enligt sitt försvar, en ”fysisk åkomma”.

Eskil Erlandsson, före detta landsbygdsminister och en av Centerpartiets toppolitiker, står anklagad för att ha tafsat på tre kvinnliga riksdagsledamöter vid ett flertal tillfällen.

– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, sa en av kvinnorna, Cecilia Magnusson från Moderaterna, i våras.

Eskil Erlandsson, 62, förnekar brott, och säger att i polisförhör att han lider av en ”fysisk åkomma” som kan förklara kvinnornas berättelser.

”Fysisk åkomma” kan ha orsakat ”ofrivillig beröring”

I polisförhör säger Eskil Erlandsson att han visserligen inte minns några av de specifika händelserna men att han på grund av ett antal fysiska åkommor, kan ha rört vid kvinnorna av misstag.

Eskil Erlandsson säger i förhör att han under flera år ska ha haft problem med sina senor och leder, vilket först uppmärksammades av Smålandsposten.

– Detta [åkomman] gör att jag väldigt, väldigt ofta .. ja masserar mina, mina lår, mina knutor i händerna, mina leder, och det gör att jag kan peta på en människa som sitter jämte. 

– Väldigt ofta så tar jag om stolen som är jämte mig, eller handtaget på stolen, bordsben och liknande och sitter och kramar. Kramar och rätar mina fingrar. Och det gör att ibland så kan jag peta på eller stöta till den människa som sitter jämte mig.

Anklagelserna mot Eskil Erlandsson.

I ett förhör om ett misstänkt ofredande mot en kvinna år 2016 säger han att han ”kan ha petat på henne” när han masserat sina lemmar.

– Han förnekar att han med uppsåt, som åklagaren påstår, har ofredat någon av kvinnorna som det här åtalet gäller, sa advokat Johan Eriksson till Expressen tidigare i veckan.

– Mer än så vill jag inte säga just nu, för det ska ju ändå prövas i en rättegång.

Anklagad för att ha tafsat

I våras avslöjade Expressen att Eskil Erlandsson anklagades för ”olämpligt uppträdande” och för att ha tafsat på fyra kvinnliga riksdagsledamöter i bland annat Moderaterna.

Den 7 mars lämnade C-toppen sitt riksdagsuppdrag med omedelbar verkan efter att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uppmanat honom att göra det.

Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, bekräftade för Expressen att hon under måndagen har väckt åtal mot Eskil Erlandsson.

– Det gäller tre fall, tre olika kvinnor och tre olika händelser. Det finns en stämningsansökan ingiven hos Stockholms tingsrätt, säger hon.

De tre fallen av misstänkta sexuella ofredanden ägde rum 2016, 2017 och 2018.

– Ursprungligen rörde det sig om fyra olika kvinnor, men ett fall är nedlagt eftersom det var oklar identitet på den utpekade personen, berättar chefsåklagare Kastlund.

Expressen har sökt Eskil Erlandsson, samt advokat Johan Eriksson. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.