Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eskil Erlandsson frikänns för sexuellt ofredande

Expressens kriminalkrönikör Fredrik Sjöshult om den friande domen mot Eskil Erlandsson.
Eskil Erlandsson, tidigare C-topp. Foto: Anna Bergkvist

Den tidigare jordbruksministern Eskil Erlandsson frikänns för tre fall av sexuellt ofredande. Det stod klart när domen mot honom föll i Stockholms tingsrätt på onsdagen. 

I det ena fallet anser tingsrätten att bevisningen inte är tillräcklig och i de andra två anser man inte haft en sådan prägel som krävs för straffansvar. 

I slutet på november hölls en rättegång mot den tidigare C-jordbruksministern Eskil Erlandsson. Detta då han stod åtalad för tre fall av sexuellt ofredande. Erlandsson ska i samtliga fallen ha lagt sin hand på kvinnornas lår på tillställningar som ägde rum mellan 2016 och 2018. 

På onsdagen föll domen vid Stockholms tingsrätt, där det står klart att han frikänns. 

I ett av fallen har tingsrätten kommit fram till att bevisningen inte är tillräcklig för att styrka åklagarens påstående om beröringen. I ett annat har tingsrätten kommit fram till att det är bevisat att den åtalade två gånger har berört målsäganden på låret utanpå hennes byxor. Däremot har man inte ansett att beröringarna har haft en sådan sexuell inriktning eller prägel som krävs för straffansvar. Detsamma gäller vid det tredje fallet. 

Kvinnorna som anklagat Erlandsson är Cecilie Tenfjord Toftby, riksdagsledamot för Moderaterna, Cecilia Magnusson, tidigare riksdagsledamot för Moderaterna, och Camilla Andersson Sparring, vice ordförande för Centerpartiet i Falun. Erlandsson fick lämna sin riksdagsplats i samband med att anklagelserna uppkom.

Före detta jordbruksminister Eskil Erlandsson och försvarsadvokat Johan Eriksson i tingsrätten i Stockholm. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Försvaret: ”Vikingasjukan”

Under rättegången har Erlandsson hävdat, via advokaten Johan Eriksson, att han lider av ”vikingasjukan”, Dupuytrens kontraktur. Det är en sjukdom som kan göra att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut. Erlandsson ska ha lärt sig att förbättra rörligheten genom att exempelvis gnugga händerna, krama en boll eller kanten på en duk. 

Målsägandebiträde Sabina Böö, som företräder Cecilie Tenfjord Toftby och Cecilia Magnusson, underkände helt Erlandssons förklaring. 

– Handlingarna som Eskil Erlandsson utfört har haft tydlig sexuell innebörd. Uppgiften att han kan kommit åt dem av misstag kopplat till sjukdomsbilden är inte trovärdig, sa hon i samband med rättegången. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.