ÄNDRADE SIG. Jordbruksminister Eskil Erlandsson lovar nu att ändra lagen efter att han läst Expressens artiklar om djursex. Foto: LINDA FORSELL
ÄNDRADE SIG. Jordbruksminister Eskil Erlandsson lovar nu att ändra lagen efter att han läst Expressens artiklar om djursex. Foto: LINDA FORSELL

Eskil Erlandsson backar: Framgång för djuren

Publicerad
Jordbruksminister Eskil Erlandsson backade efter Expressens avslöjande artiklar - sex med djur ska förbjudas.
Nu jublar veterinärer och politiker som länge kämpat för djurens rätt.
- Vi veterinärer blev väldigt glada över att ministern har tagit intryck av argumenten, säger Johan Beck-Friis på Veterinärförbundet.
Expressens undersökande reporter David Baas har lyckats infiltrera och avslöja det hemliga nätverk som systematiskt sexuellt utnyttjar djur.

Ganska spritt problem

Det fick jordbruksminister Eskil Erlandsson att ändra sig. Nu lovar han att ändra på lagen.
Sveriges veterinärförbund med Johan Beck-Friis i spetsen applåderar ministerns helomvändning.
– Jag tycker att det är positivt att man från högsta politiska håll är intresserade av att ändra lagstiftningen. Både veterinärer och människor som arbetar med djurskydd har påtalat problemet under flera år. Uppenbarligen behövs det en kartläggning som Expressen har gjort.
– Det här är ett ganska spritt problem. Politikerna kan nu inte ignorera en så väldigt tydlig signal som artiklarna gav, säger Johan Beck-Friis.

"Stor framgång"

Sara Asteborg, specialist på djurens beteende och den som drivit frågan i föreningen Djurens rätt, säger:
– Det här är en oerhört stor framgång för djuren och alla som bryr sig om djur.
– Heder åt jordbruksministern, som tar tag i den här frågan, som berör så många. Nu väntar vi spänt på förslaget som äntligen ska göra detta grova övergrepp olagligt.

Ska inte vara tillåtet

Monica Green, riksdagsledamot (s) som varit mycket aktiv i riksdagen i frågan, säger:
– Först och främst var det på tiden att jordbruksministern ändrade sig, att han förstått hur viktigt det är att förändra lagstiftningen.
– Men det räcker inte med begreppet ”samlag” med djur. Det måste vidgas till att det inte ska vara tillåtet med ”sexuella övergrepp” mot djur.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag