Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eskil Erlandsson åtalas för sexofredanden

I våras avslöjade Expressen att Erlandsson anklagades för ”olämpligt uppträdande"
Eskil Erlandsson, tidigare landsbygdsminister.Foto: ANNA BERGKVIST
Advokat Johan Eriksson säger till TT att hans klient förnekar brott.Foto: MARTINA HUBER
– Han lade handen på mitt lår under bordet, har ledamoten Cecilia Magnusson tidigare sagt till Expressen.Foto: PRESSBILD
Eskil Erlandsson.Foto: EVELINA CARBORN EXP / EVELINA CARBORN EXP

I dag väcktes åtal mot tidigare landsbygdsministern och C-toppen Eskil Erlandsson.

Åtalet gäller tre fall av sexuella ofredanden, berättar Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren.

I polisförhör uttrycker Erlandsson att kritiken mot att han förespråkade Stefan Löfven som regeringsbildare kan ha påverkat anklagelserna.

– Han förnekar att han med uppsåt, som åklagaren påstår, har ofredat någon av de kvinnorna som det här åtalet gäller, säger advokat Johan Eriksson.

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att Centerpartiets ledning försökte stoppa omval av Erlandsson när de fick reda på de misstänkta brotten. 

I våras avslöjade Expressen att den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson, C, anklagades för ”olämpligt uppträdande” och för att ha tafsat på fyra kvinnliga riksdagsledamöter i bland annat Moderaterna.

– Han lade handen på mitt lår under bordet. Jag sköt undan den direkt, men den kom tillbaka, sa en av kvinnorna, Cecilia Magnusson från Moderaterna, i våras. 

Den 7 mars lämnade Eskil Erlandsson sitt riksdagsuppdrag med omedelbar verkan efter att Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson uppmanat honom att göra det. 

En dryg vecka senare inledde åklagare en brottsutredning:

– Jag inleder förundersökning eftersom det kan antas att brott har begåtts, sa vice överåklagare Bengt Åsbäck.

Nu väcks åtal mot Erlandsson

Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren, bekräftar för Expressen att hon under måndagen har väckt åtal mot Eskil Erlandsson.

– Det gäller tre fall, tre olika kvinnor och tre olika händelser. Det finns en stämningsansökan ingiven hos Stockholms tingsrätt, säger hon.

De tre fallen av misstänkta sexuella ofredanden ägde rum 2016, 2017 och 2018.

– Ursprungligen rörde det sig om fyra olika kvinnor, men ett fall är nedlagt eftersom det var oklar identitet på den utpekade personen, berättar chefsåklagare Kastlund.

Hur ser utsikterna ut för en fällande dom?

– Jag får inte väcka åtal om jag inte förväntar mig en fällande dom, men samtidigt vet man inte. Tingsrätten ska ta ställning till både bevisföring och rättsliga frågor, säger Lena Kastlund.

– Saker kan ändra sig. Folk kan säga en sak i förundersökningen och en annan i rätten. Det vet man aldrig i förväg.

Lena Kastlund tror att rättegången inleds i höst, men förklarar att det är Stockholms tingsrätt som bestämmer exakt datum.

En av kvinnorna i åtalet, Camilla Andersson Sparring från Centerpartiet, kommenterar i ett sms till Expressen:

”Annie Lööf och Anders W Jonsson har varit ett fantastiskt stöd för mig”, skriver hon.

Även Moderaternas Cecilia Magnusson kommenterar åtalet:

– Åklagaren har bedömt att det här är straffbart, och därför har hon tagit det till tingsrätten, säger hon.

Erlandssons ord i polisförhören

I ett polisförhör i juli menar Eskil Erlandsson att turbulensen under regeringsbildningen och kritiken mot att han stöttade Stefan Löfven kan ha påverkat att anklagelserna riktades mot honom.

– Före detta goda kamrater som jag har umgåtts relativt frekvent med, mött väldigt ofta, kommer med det här under en tidsperiod som är turbulent i riksdagen, säger Erlandsson i förhöret.

Advokat Johan Eriksson frågar om stämningen i riksdagen i samband med att anmälan gjordes skilde sig från hur den har varit under alla andra år han arbetat där.

– Ja, diametralt säger jag. Vi har ju varit i en allians under rätt många år, haft många kontakter med varandra fastställd på politiska grunder men ibland uppstått på personliga grunder. Dom blev ju helt annorlunda under och efter den här perioden, säger Erlandsson i förhöret.

Erlandsson säger även att han befann sig i Wien i Österrike på datumet för ett av de misstänkta fallen. 

Erlandsson förnekar brott

– Han förnekar att han med uppsåt, som åklagaren påstår, har ofredat någon av kvinnorna som det här åtalet gäller, säger advokat Johan Eriksson. 

– Mer än så vill jag inte säga just nu, för det ska ju ändå prövas i en rättegång.

Du var med vid förhöret där Erlandsson sa att turbulensen under regeringsbildningen kan ha påverkat anklagelserna. Vad säger du om det?

– Jag ska säga en massa saker när vi har rättegång om det här, men inte nu. Då blir det som att vi ska ha en liten för-rättegång i media, och det tänkte jag försöka undvika. Därför har jag inget mer att säga nu, avslutar advokat Johan Eriksson.

Gruppledaren: ”Välkomnar detta”

Anders W Jonsson, Centerpartiets gruppledare i riksdagen, kommenterar åtalet i ett mejl till Expressen:

”Vi välkomnar att detta prövas rättsligt. Nu är det upp till de rättsvårdande instanserna att hantera detta. Vi varken vill eller bör föregripa rättsprocessen, så detta är inget vi kommer kommentera mer ingående i nuläget”, skriver gruppledaren. 

På tisdagen rapporterade Sveriges Radio att Centerpartiets ledning försökte stoppa Eskil Erlandsson från att kandidera i riksdagsvalet 2018. Personerna i ledningen ska ha fått kännedom om de misstänkta brotten hösten 2017, men ingen ansvarig i hemlänet fick reda på det – vilket gjorde att Erlandsson kunde ta sig in på listan under ett medlemsmöte.

Expressen söker Eskil Erlandsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.