Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Eskil Erlandsson är riksdagens aktiekung

Eskil Erlandsson (C) har anmält störst aktieinnehav i riksdagen. Foto: Emil Nordin

Eskil Erlandsson, C, är riksdagens aktiekung med ett anmält aktieinnehav i 26 bolag.

Det visar Dagens industris granskning av riksdagsledamöternas anmälda innehav.

Den tidigare landsbygdsministerns portfölj består av storbolag som H & M, Ericsson och Swedbank och enligt TT uppgår värdet i minst 8,3 miljoner kronor.

Av granskningen framgår att den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson har den mest välfyllda portföljen med aktier i 26 börsbolag.

Han har bland annat investerat i storbolag som H & M, Ericsson och Swedbank, men även i mindre småländska bolag som inredningskoncernen Lammhult Design Group och aluminiumtillverkaren Profilgruppen.

Värde på minst 8,3 miljoner

Enligt TT var värdet i Erlandssons portfölj 8,3 miljoner kronor i april förra året och sedan dess har börsen stigit.

De innehav i börsnoterade bolag som är värda över två prisbasbelopp, i år motsvarande 89 000 kronor, är anmälningspliktiga - men enligt Di:s granskning är intresset för de svenska börsbolagen i övrigt svalt bland riksdagsledamöterna.

Bara 24 av de 349 ledamöterna har anmält innehav i börsnoterade bolag. Dock speglar riksdagspolitikernas portföljer väl svenska folkets favoriter där H & M och Volvo ligger i topp.

Bland politiker från andra partier sticker socialdemokraten Lena Emilsson ut som två på listan. Hon har anmält ett aktieinnehav i åtta bolag, bland annat Sandvik och Atlas Copco.

M satsar på fastighets- och investmentbolag

De moderater som toppar listan är Göran Pettersson och Per Bill har aktieinnehav i vardera sex bolag. Enligt Dagens industri skiljer deras portföljer ut sig med innehav i bland annat fastighets- och investmentbolag.

I andra partier lyser aktieinnehavet mer med sin frånvaro. Vänsterpartiets gruppledare Hans Linde och folkpartiledare Jan Björklund är de enda inom sina partier som har anmält aktieinnehav.

Men det parti som enligt granskningen visar minst intresse är Kristdemokraterna, av deras 16 ledamöter har ingen anmält aktieinnehav.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!