Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Eskalerad smitta bland tonåringar: ”Fattar inte”

Johan Styrud, överläkare vid Danderyds sjukhus och ordförande för Stockholms läkarförening, säger att smittan kommer fortsätta öka om inte alla följer restriktionerna. ”Det är allvarligt. Risken är att alla åtgärder inte har den effekt man tänkt sig, utan att det fortsätter gro. Det är viktigt att man får ner R-talet så att vi får ner antalet sjuka. Det är inte lika hemskt på sjukhusen som det var i våras, men folk har tagit ut sig väldigt mycket, så jag tror inte vi har kommer ha styrkan att jobba på samma hårda sätt nu.”
Foto: Sveriges läkarförbund / Sveriges läkarförbund
Amanda, 23, restauranganställd i Göteborg.
Foto: Privat
Rasmus S Andersson, 18, i Kungsbacka.
Foto: Privat
Jonas F Ludvigsson, professor vid avdelningen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid KI, Karolinska institutet.
Foto: Alexander Donka / Karolinska institutet

Andelen positiva testsvar hos äldre tonåringar har ökat de senaste veckorna, konstaterar Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt har 20-29-åringarna flest fall per 100 000 invånare – och unga vittnar om hur folk festar och umgås som vanligt.

– Många i vår ålder är ganska närgångna med varandra, säger 18-årige Rasmus.

Under de senaste veckorna har rekordmånga svenskar testats för corona. Men den ökade smittan bland yngre kan inte bara förklaras av det.

”Andelen positiva testsvar bland testade tonåringar har ökat de senaste veckorna”, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport om covid-19 hos barn och unga.

Rasmus S Andersson, 18, är inte förvånad över siffrorna. Han ser hur folk i skolan delar på drickor och kramas, till exempel.

– 20 personer gick också till en jättestor fest i helgen. Även om alkoholförbudet gäller så hittar folk sina knep, och det är det som är synd. Det är stor skillnad från i våras.

Överläkaren: ”Det har eskalerat”

Andelen tester som är positiva är allra högst i åldrarna 17-19 år – över 20 procent – enligt Folkhälsomyndighetens veckorapport.

– Man är ganska självisk. Att nej, jag orkar inte göra detta, det får någon annan göra, för att jag vill träffa folk. Vi är lite bortskämda med att vi ska få göra mycket som vi vill, och om det blir någon motgång så mår vi dåligt. Folk fattar inte att det vi gör kan påverka andra människor, säger Rasmus.

Jonas F Ludvigsson, läkare vid Örebro universitetssjukhus och professor i medicinsk epidemiologi vid KI säger att tonåringar väldigt sällan blir ”extremt sjuka”.

– Men det finns förstås en risk att de smittar andra. Risken att just de ska smitta någon som tillhör riskgrupperna är liten, men smittar man sina föräldrar kan de föra smittan vidare.

Antalet positiva fall per 100 000 är som högst i gruppen 20-29 år, enligt veckorapporten.

– Det är inget kul. Det har eskalerat, säger Johan Styrud, överläkare och ordförande för Stockholms läkarförening.

Läkaren Johan Styrud säger att den ökade testningen är en viktig del, men att det inte är hela förklaringen till att smittan ökar. Här från Folkhälsomyndighetens senaste kunskapssammanställning om covid-19 hos barn och unga.
Foto: Folkhälsomyndigheten
”Andelen positiva testsvar bland testade tonåringar har ökat de senaste veckorna.”, skriver Folkhälsomyndigheten i rapporten.
Foto: Folkhälsomyndigheten

Amanda, 23: ”Inget konsekvenstänk”

Han säger att det nu är viktigt att få ner R-talet för att få ner antalet sjuka.

 – Men i samhället verkar de yngre inte bry sig utan de träffas och umgås ungefär som man gjorde förut, säger han.

23-åriga Amanda jobbar på en restaurang på Avenyn i Göteborg. Hon har sett att det slarvas ibland hos unga, även om hon tycker att barer och klubbar följer de regler som finns.

– Det är svårt att förklara för en 18-åring som precis fått börja gå ut att de inte får dansa, och jag förstår att de vill det. Men då åker de ut. Det handlar väl mycket om konsekvenstänk, det kommer ju med åren liksom.

Se mer:

Fester med över 300 deltagare i Södertälje.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.