Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Escobar-Olof uppmanade 16-årig artist till sexköp

Olof Gustafssons konto på Instagram stängdes nyligen.
Svenske Olof Gustafsson, 27, har arbetat för Escobar Inc i sju år.
Foto: OLLE SPORRONG
27-åringen försöker tjäna pengar genom att sälja knarkkungen Pablo Escobars namn.
Foto: OLLE SPORRONG
Olof Gustafsson har blivit utkastad från både Instagram och Tiktok.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Niklas Svensson har träffat Olof Gustafsson.
Foto: OLLE SPORRONG
Expressens Niklas Svensson har träffat Olof Gustafsson.
Foto: OLLE SPORRONG

Olof Gustafsson, 27, försöker tjäna pengar genom att sälja knarkkungen Pablo Escobars namn – samtidigt som han attackerar kända Youtube-profiler och lockar följare i sociala medier med pengar. 

I ett videosamtal på Tiktok uppmanade han nyligen en 16-årig svensk artist att köpa sex av prostituerade, vilket ledde till att hans konto stängdes av. 

För sju år sedan möttes Olof Gustafsson och den kände knarkbaronen Pablo Escobars bror Roberto Escobar – och de började arbeta tillsammans i företaget Escobar Inc. 

Verksamheten går i första hand ut på att sälja Pablo Escobars namn och stämma de företag som använder namnet i olika sammanhang. 

Samtidigt försöker Olof Gustafsson göra sig ett namn i sociala medier. Han lockar bland annat nya följare med löften om kontanter, talar nedsättande om kvinnor och hånar en rad kända svenskar. 

Fakta/Olof Gustafsson

Olof Gustafsson är 27 år gammal och växte upp på Ekerö utanför Stockholm. 

Han har aldrig redovisat några inkomster i Sverige, men har själv uppgett att han har privata skulder på 1,4 miljoner kronor. 

Han har arbetat för företaget Escobar Inc, som ägs av knarkkungen Pablo Escobars bror Roberto Escobar, i sju år.

Företaget förvaltar varumärket Pablo Escobar och har stämt en rad företag som använt namnet. Bland dem Netflix och Apple.

Företaget är registrerat i Puerto Rico och det är oklart vad företaget har för omsättning och hur många anställda. 

Hans konto på Instagram stängdes nyligen, och häromdagen blev han också avstängd på Tiktok efter att ha uppmanat en 16-årig artist att köpa sex av prostituerade.

– Youtube är en grej, men horor är bättre. Vi får göra något som är lite skojigt tillsammans. Jag vill inte ha några tjackluder från Sverige eller några fjortisar, utan det ska vara riktiga proffshoror från Ukraina helst, eller så kan vi ta dem från Ryssland, säger han till 16-åringen. 


Joakim ”Jockiboi” Lundell.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT NYHETSBYRÅN

När Expressen frågar Olof Gustafsson varför han sagt som han gjort till den 16-årige artisten, skickar han en länk till en nyhetsartikel med rubriken ”Putin: Ryska prostituerade är de bästa i världen”. 

– Jag instämmer helt med Putin i denna fråga och har inga fler kommentarer. 

En av dem som hånats och ifrågasatts av Olof Gustafsson är den kände Youtubern Joakim ”Jockiboi” Lundell. Gustafsson påstår bland annat att han är oseriös och ett ”internettroll” som ”behöver vara på tv-shower för att tjäna pengar”.

– Instagram har tagit sitt ansvar. Olof Gustafsson är en bluff, en mytoman och en målvakt. Men jag vill inte ge män som förmår andra att köpa prostituerade någon uppmärksamhet, säger Joakim Lundell i dag.

Olof Gustafsson uppmärksammades av flera medier redan som 17-åring. Tidningen Metro skrev till exempel att han drev fyra företag och planerade för studier på Handelshögskolan. 

Svenska Dagbladet konstaterade att 17-åringens mål var att bli miljardär. 

Men privat är Olof Gustafsson en ständig nolltaxerare i Sverige, visar Expressens genomgång. När han för ett par år sedan förhördes av polis uppgav han själv att han hade noll kronor i inkomst och cirka 1,4 miljoner kronor i privata skulder. 

– Jag föredrar att inte prata för mycket siffror. 

Sedan i höstas har Olof Gustafsson framträtt i en rad intervjuer med kända youtubers.  Nyligen deltog han hos Karl Levander, med artistnamnet Lokal, som driver Youtube-kanalen Reallokal.  Olof Gustafsson räckte då över ett kuvert som påstods innehålla 10 000 amerikanska dollar, drygt 90 000 kronor, som en gåva ”från Escobarfamiljen”.

Men allt var uppgjort i förväg, enligt Youtubern Pontus ”Anjo” Björlund

– Pengarna var ett PR-trick som de kom överens om en vecka innan intervjun spelades in, säger Pontus Björlund i dag.

På Youtube visar han bland annat upp en chattkonversation med programledaren Karl Levander och av den framgår att överlämnandet av pengarna var planerat i förväg. 

Mikael Hallström, som driver den stora Youtubekanalen Clueenews, hävdar att det rörde sig om falska pengar. 

– Jag vet att det var fejk, säger han, och hänvisar till bilder på sedlarna som påstås visa att de är falska. 

Men Olof Gustafsson förnekar det. 

– Pengarna är äkta, jag har inte några fejkpengar, hävdar han. 

Det gör även programledaren Karl Levander: 

– Ett: Pengarna är äkta, vi kommer bevisa att de är äkta. Två: Anjo och Clue är avundsjuka för att jag är en bättre rappare än vad de är, och för att deras kanaler inte går lika bra som min, säger han och tillägger att han inte är på någons sida utan håller sig till att intervjua. 

Det var också i intervjun med programledaren Karl Levander som Olof Gustafsson valde att håna en rad kända svenskar, bland dem Joakim Lundell och tidigare S-politikern Jan Emanuel Johansson. 

Jan Emanuel Johansson.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Jan Emanuel Johansson är, enligt Gustafsson, ”en muskelknutte som tjänar pengar på asylsökande” och som ”tror han är cool och ball”. Olof Gustafsson uppmanar samtidigt ex-politikern att åka till Colombia för ett möte. 

– Det är ett så skamligt beteende eftersom det är små barn som tar del av detta på Youtube. Jag har aldrig träffat Olof Gustafsson och jag vet inte vem han är, men det är uppenbart att han inte mår bra, säger Jan Emanuel Johansson. 

Olof Gustafsson har hånat flera kända svenskar den senaste tiden.
Foto: OLLE SPORRONG

Olof Gustafsson: 

– Det är väldigt enkelt. Jag swishar bort gratispengar till folk som jag inte får något tillbaka av. Vad finns det för bluff bakom det? Vi har gjort det vi har gjort. Jag är vd för Pablo Escobars företag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.