Om två veckor är det dags för Eurovision song contest i Stockholm. Nu befarar polisen att musiktävlingen är målet för de IS-terrorister som tagit sig hit. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅNOm två veckor är det dags för Eurovision song contest i Stockholm. Nu befarar polisen att musiktävlingen är målet för de IS-terrorister som tagit sig hit. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Om två veckor är det dags för Eurovision song contest i Stockholm. Nu befarar polisen att musiktävlingen är målet för de IS-terrorister som tagit sig hit. Foto: Joel Marklund / BILDBYRÅN
Enligt uppgifter till Expressen ska 7-8 män med kopplingar till IS ha tagit sig hit.Enligt uppgifter till Expressen ska 7-8 män med kopplingar till IS ha tagit sig hit.
Enligt uppgifter till Expressen ska 7-8 män med kopplingar till IS ha tagit sig hit.

ESC-arrangörerna i möte med polisen

Publicerad

Säpo har fått information om att flera IS-krigare ska ha tagit sig till Stockholm för att utföra en terrorattack.

Nu rapporterar Dagens Nyheter att Eurovision-finalen skulle kunna vara målet för ett attentat.

– Man kan inte undgå att ha med det i tankarna när man planerar en insats med mycket människor, säger Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm.

Det är bara två veckor kvar tills Stockholm fylls av glada musikälskare och schlagerentusiaster från hela Europa som hoppas på en flera dagar lång Eurovisionfest.

Ledningen för Stockholms stads har planerat för arrangemanget tillsammans med SVT i flera månader - men nu kan den efterlängtade musiktävlingen ha blivit ett huvudmål för terrorister.

Enligt uppgifter till Dagens Nyheter är Eurovision-finalen i Globen den 14 maj ett av de möjliga mål som Säkerhetspolisen nu utreder.

– Det finns alltid en rad evenemang och arrangemang där det finns anledning för oss att se över hotbilden, och den information vi får fram i det arbetet och vilka underrättelser vi skulle kunna ha de lämnar vi vidare till polismyndigheten. De i sin tur dimensionerar sitt skydd kring arrangemanget. Just Eurovision är det Stockholms stad och SVT i samarbete med polisen i region Stockholm som ansvarar för, säger Sirpa Franzén, presschef på Säpo.

SVT följer utvecklingen

Säpo har fått information från den irakiska säkerhetstjänsten om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig in till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm, enligt Expressens källor.

Aftonbladet har också under natten mot tisdagen rapporterat att Säkerhetspolisen, Säpo, har gått in i stabsläge efter ett terrorhot mot Sverige

Arrangörerna av Eurovision satt under tisdagen i ett säkerhetsmöte med polis och räddningstjänst.

– Efter Paris och Bryssel kommer det här självklart extremt olägligt. Både gäster och publik är oroliga, säger en person med insyn i produktionen till DN.

Polisen i Stockholm tonar dock ner betydelsen av mötet och menar att de redan från start planerat utifrån att Eurovision är ett tänkbart terrormål.

– När vi har tittat på vår omvärld det senaste året kan man inte undgå att ha med det i tankarna när man planerar en insats med mycket människor. Uppgifterna som kom i dag förändrar inte insatsen på det sättet. Vi har tagit höjd för en mängd olika scenarior och vi är trygga med de åtgärder vi vidtagit, säger Kjell Lindgren vid polisen i Stockholm.

Samtidigt som det pågick en födelsedagskonsert för kungen i Slottskyrkan på tisdagskvällen var flera polispatruller på plats utanför Slottet för att kartlägga området inför den kommande Eurovision-veckan.

– Vi är där för att reka inför Eurovision, säger Kjell Lindgren.

Inte heller SVT har ändrat på några rutiner i arbetet inför den europeiska musikfesten.

– Vi följer utvecklingen hela tiden, men i nuläget jobbar vi på som vanligt och ser fram emot tävlingen, säger Lili Assefa, pressansvarig för Eurovision.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag