Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Esbati vill inte bli V-ledare: ”Dags för en kvinna”

Jonas Sjöstedt avgår som partiledare för Vänsterpartiet • Berättar själv om beslutet
Jonas Sjöstedt och Ali Esbati.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ali Esbati, riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson i Vänsterpartiet.Foto: DENNY LORENTZEN / Fotograf Denny Lorentzen tel 0705685760
Ulla Andersson (V).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ali Esbati har pekats ut som en av favoriterna att efterträda Jonas Sjöstedt som ny ledare för Vänsterpartiet, men nu ger han beskedet att han inte kandiderar. 

– Jag är inte aktuell. Och jag tycker det är dags för en kvinna, säger han.

Ali Esbati, som varit en av arkitekterna bakom den nya mer offensivare linjen mot regeringen, slår också fast att regeringen kommer tvingas anpassa sin politik efter Vänsterns krav för att sitta kvar.

Startskottet för det som utvecklats till en politisk mardröm för Stefan Löfven, med ett Vänsterparti som gör gemensam sak med övriga oppositionen för att fälla regeringen, började med initiativ från Ali Esbati i arbetsmarknadsutskottet under senhösten för att stoppa privatiseringen av Arbetsförmedlingen.

Då trodde få att Vänsterpartiet skulle gå hela vägen, och från Socialdemokraterna sa man att domen mot V skulle bli hård. Men efter flera turer tvingades regeringen, Centern och Liberalerna backa från delar av förslaget och manövern blev en framgång för partiet. 

När Jonas Sjöstedt meddelade sin avgång på onsdagen var det också flera som direkt pekade på Ali Esbati, som länge ingått i den innersta maktkretsen i partiet. Men nu ger han beskedet att han inte kandiderar.

– Det är klart att det är roligt att man för fram mitt namn, men jag kommer inte vara aktuell som ny partiledare. Av både personliga skäl och för att jag tycker det finns bättre kandidater till posten, säger Ali Esbati, ordförande för Ung vänster 2001-2004 och riksdagsledamot sedan 2014. 

”Majoritet kvinnor på ledande positioner”

Han säger också att han gärna ser en kvinna på posten, framför allt för att han anser att det är bland dem de starkaste kandidaterna återfinns. 

– Vi har under längre tid haft en majoritet kvinnor på ledande positioner i partiet och av det skälet så är det också så att det finns fler starka kvinnliga kandidater som bör vara aktuella. Så det är därför jag tycker det är dags för en kvinna.

Esbati vill inte peka ut ett enskilt namn, men nämner både den vice partiordföranden Nooshi Dadgostar och den ekonomiskpolitiska talespersonen Ulla Andersson som mycket starka namn, samt EU-parlamentarikern Malin Björk.  

Nooshi Dadgostar (V).Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Ulla Andersson (V).Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Precis som många andra i partiet beklagar han Jonas Sjöstedts avgång, men han menar att Vänsterpartiet mår bättre och är mer enat än på länge. Men det beror också på att partiet nu intagit en mer offensiv roll mot regeringen, som uppskattas internt.

”Politiken kommer behöva luta åt ett annat håll”

Och ska man tro Ali Esbati kommer den linjen ligga fast. 

– När de politiska sakfrågorna nu kommer upp visar vi att vi har en avgörande roll i riksdagen. Vi bottnar i de frågor vi driver mot regeringen och har dessutom ett brett folkligt stöd, säger han.

Regeringen kommer också, likt i fallet med Arbetsförmedlingen, att tvingas backa på fler punkter. Och i grunden handlar det om att anpassa sig efter den parlamentariska verkligheten, säger Esbati.

– Januariavtalet kom till för att det fanns en majoritet mot en lösning där SD har inflytande. Den majoriteten finns kvar, men i den ingår även vi. Och det gör att den politik januaripartierna bedriver inte kan vara baserad på Centerpartiets hugskott. Politiken kommer behöva luta åt ett annat håll för att att kunna få vårt stöd och passera riksdagen. 

Efter att M, KD och SD alla sagt sig vilja rikta ett misstroende mot Stefan Löfven och regeringen, bara Vänsterpartiet ger sitt stöd, har Vänsterpartiet möjlighet att avgöra om och hur länge regeringen kan sitta kvar.

Ali Esbati: V beredda att fälla regeringen

De två sakfrågor som än så länge pekats ut av partiet som ”röda linjer” är uppluckringen av arbetsrätten och marknadshyrorna. Om de läggs fram på riksdagens bord kommer V stödja ett misstroende – är beskedet från partiet.

Är ni beredda att fälla regeringen?

– Självklart. Om regeringen agerar på ett sådant sätt att man i praktiken ställer sig långt till höger om Moderaterna i viktiga frågor är det regeringen själva som försatt sig i den situationen.

– Vi är inte ute efter att fälla Löfven vid första bästa tillfälle. Vi är ute efter att pressa Stefan Löfven att föra en rimligare politik som speglar den riksdagsmajoritet som finns, säger Ali Esbati.

LÄS MER: Hetaste kandidaterna att ta över Vänsterpartiet  

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Det blir en lång vinter för Stefan Löfven 

PREMIUM: Andersson, Damberg, Shekarabi eller Ygeman – en av dem blir nästa S-ledare 

Politikexperterna om personerna som kan axla partiledarrollen: ”Dinamarca är en person som märks”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.