Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ersättarna riskerar förlänga mardrömmen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
I NYTT SÄLLSKAP. Jimmie Åkesson får minst en ny partikamrat i riksdagen, förtalsdömde Markus Wiechel (längst ner till vänster).
Foto: Robin Haldert / Scanpix

Den förtalsdömde SD-mannen Markus Wiechel tar nu plats i riksdagen.

Om avhoppen från partiet fortsätter riskerar partiet att få in en avpolleterad partitopp, en politisk vilde, en SD-ord­förande som omhändertagits för fylla och en som misstänks ha varit inblandad i ett internt örfilsbråk.

Expressen har kartlagt SD:s riksdagsersättare - som kan förlänga partiets mardröm.

Efter Expressens avslöjanden tar nu Markus Wiechel över Lars Isovaaras riksdagsplats. Något flera inom partiet ogärna ser, enligt Expressens källor. Markus Wiechel som är distriktsordförande för SD i Östergötland och politisk sekreterare i Norrköpings kommun, har haft en turbulent tid bakom sig i kommunfullmäktige. Ut­över två förtalsdomar har partikoll­egor anmält Wiechel för bland annat förskingring och urkundsförfalskning.

- Det blev inte någon utredning, det lades ner direkt och det tycker jag säger allt. Det var turbulent där under ett tag, men nu är det väldigt bra, säger Markus Wiechel.

Ännu inga besked

Det är fortfarande oklart hur Erik Almqvist och Kent Ekeroth, som båda tagit en "timeout", kommer att göra med sina riksdagsplatser.

Partiveteranen Anna Hagwall är den som träder in om ännu en SD-politiker försvinner från riksdagen. Det bedöms inte som otroligt med tanke på att SD-ledamoten Stellan Bojerud är svårt sjuk. Men inte heller Anna Hagwall är okontroversiell med en rad interna konflikter bakom sig, bland annat med partiledningen. Näste man på ersättningslistan har redan gått ur partiet. Trots det har politiske vilden Olle Larsson, som internt kallas svikare av många, rätt till en av Sverige­demokraternas riksdagsplatser om någon mer hoppar av.

- Man har en väldigt skicklig partiledning och en väldigt stark topp, men under toppen är det betydligt glesare. Om man nu skulle få in de här mer vildvuxna korten i parlamentet kommer det bygga in spänningar i riksdagsgruppen, och öka risken för nya skandaler bland riksdagsledamöterna, säger S-märkte professorn i statsvetenskap Ulf Bjer­eld, vid Göteborgs universitet.

Påminner om Ny demokrati

Journalisten och medieforskaren Björn Häger tycker att skandalerna inom SD påminner om Ny demokratis kollaps på 90-talet.

- Det har gått ungefär lika lång tid av mandatperioden, det är efter en succéperiod i opinions­mätningarna och det tycks som att det här också kan leda till interna konflikter i Sverige­demokraterna. Och det var interna bråk som dödade Ny demokrati. Det initierades av att partiet plötsligt fick en mycket hårdare bevakning och att det blev en belysning på sådant som var pinsamt för partiet.

Expressen har sökt Adam Marttinen och Olle Larsson.

De kan bli SD:s nya riksdagsmän

Wiechel.
Markus Wiechel, 24, Norrköping

Wiechel är i dag ordförande för SD i Öster­götland och kommunfullmäktige­ledamot i Norrköping. Han kommer nu att ersätta avgående Lars Isovaara i riksdagen. Två gånger har Wiechel fällts för förtal för texter som publicerats på hans blogg - domar som partiledaren Jimmie Åkesson inte ser som något problem. Interna partikällor beskriver Wiechel som konfliktskapande. I våras polis­anmäldes han också av partikolleger för förskingring - en anmälan som inte lett till något.


Anna Hagwall, 59, Rättvik

Hagwall.
Hagwall är en partiveteran som hade en framskjuten position som partiets andre vice ordförande fram till 2009 då hon petades ur partitoppen. Efter valet åsidosattes hon på nytt när partiet bildade ett kvinnoförbund, SD-kvinnor. Hagwall hamnade i onåd hos partitoppen efter att hon gjort uttalanden om partiarbetet som gick emot partilinjen. Trots den interna osämjan sa Hagwall tidigare i veckan till Expressen att hon tänker tacka ja till en riksdagsplats om hon erbjuds en.


Olle Larsson, 59, Tännäs

Larsson.
Larsson var fram till i början av förra året SD:s starke man i Härjedalen där han kammade hem nästan 40 procent av personkryssen på partiet. Han lämnade partiet efter besvikelse över att partiet inte alls ­prioriterat landsbygdsfrågor eller frågor som rör Norrland och startade i stället Härje­dalspartiet. Internt i partiet kallades han för svikare när han valde att sitta kvar i kommunfullmäktige som politisk vilde. Larsson menade däremot att han fortsätter att företräda alla som röstat på honom.


Adam Marttinen, 29, Eskilstuna

Marttinen.
Marttinen är SD-ordförande i Södermanland och sitter i dag på mandat i kommunen och landstinget. Han skapade ­rubriker i januari i år efter att ha omhänder­tagits av polisen för fylla. "Det var en olycklig händelse och jag är inte stolt över det", sa han till lokaltidningen Eskilstuna-Kuriren efter händelsen. Trots fyllan fick han fortsatt förtroende från partiet.


Mikael Eskilandersson, 35, Örkelljunga

Eskilandersson.
Eskilandersson tog förra året över som ordförande i SD:s viktiga Syddistrikt efter en infekterad intern konflikt med beskyllningar och utfrysningar. Bråken har kretsat kring den förre ord­föranden Jens Leandersson och sättet som han påstås ha hanterat distriktets pengar. Bråket eskalerade när Leandersson anklagades för att ha örfilat Eskilandersson. Leandersson har till Expressen nekat till örfilsanklagelsen och Eskilandersson har inte velat kommentera den.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.