Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erna Solberg hedrade Ari Behn i nyårstalet

Norges statsminister Erna Solberg.
Foto: MEEK, TORE / AP TT NYHETSBYRÅN
Ari Behn.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Erna Solberg hedrade Ari Behn i sitt nyårstal.

– Vi måste arbeta för att minska antalet självmord, sade den norska statsministern enligt Dagbladet.

Norges statsminister Erna Solberg håller varje nyårsdag ett tal till nationen och den här gången nämnde hon Ari Behn som tog sitt liv under julhelgen.

– Norge förlorade en innovativ konstnär och författare. Familj och närstående förlorade en kär familjemedlem och en nära vän. Jag skickar mina varmaste tankar till alla de som har förlorat en av sina nära och kära det senaste året, sade Solberg enligt tidningen.

Statsministern nämnde sedan att 674 personer begick självmord i Norge 2018.

– De hade 674 olika skäl men vi måste arbeta för att få ner den siffran. Öppenhet, att våga prata om känslor, är viktig, sade Erna Solberg.

Har du självmordstankar? Hit kan du vända dig

Är du närstående: Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Ring alltid 112 om läget är akut.

BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

BRIS – Barnens hjälptelefon: 116 111, www.bris.se.

Självmordslinjen: 90 101, chatt.mind.se.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Föräldratelefon: 020-85 20 00.

Jourhavande kompis: 020-22 24 44.

Spes (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 08-34 58 73.

Källor: mind.se och www.spesistockholm.se.

Erna Solberg: ”Tillsammans kommer vi att lyckas”

Solberg pratade mycket om klimathotet under nyårstalet.

– I framtiden måste utsläppen minska kraftigt. Jag kan inte lova att allt kommer att vara som tidigare. Men även om världen når klimatmålen kommer olja och gas att behövas, en industri som sysselsätter tusentals och som hjälper till att finansiera vår välfärd, sade hon.

Solberg uppmuntrade alla att bidra genom att välja en mer klimatvänlig bil, resa kollektivt och cykla.

– Var och en gör inte stor skillnad, men kom ihåg att det är summan av alla små val som avgör. Tillsammans kommer vi att lyckas, sade Solberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.