Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Erlandsson var talesperson – trots Lööfs avgångskrav

Eskil Erlandsson vid Centerpartiets valvaka 2014.
Foto: IZABELLE NORDFJELL / EXPRESSEN
Eskil Erlandsson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerledaren Annie Lööf hävdar att partiledningen sedan november förra året försökt förmå den tidigare landsbygdsministern att lämna sin riksdagsplats.

Ändå fick han sitta kvar som vice ordförande i EU-nämnden, skriva debattartiklar och krönikor – och delta i partiets evenemang.

Så sent som i februari ingick Eskil Erlandsson i talmannen Andreas Norléns delegation på en resa till Bryssel.

”Torrlägg inte de små vattenkraftverken”, löd rubriken i Smålandsposten i onsdags förra veckan. 

”Regeringen måste agera kraftfullt om inte annat för att rädda det fristående myndighetsväsendets och sin egen trovärdighet”, skrev den energipolitiske talespersonen Rickard Nordin och förste vice ordföranden i EU-nämnden, Eskil Erlandsson.

Ett dygn senare avslöjade Expressen att Eskil Erlandsson tafsat på flera kvinnliga M-riksdagsledamöter – och han meddelade sin avgång.

I gårdagens SVT Nyheter hävdade partiledaren Annie Lööf att partiledningen ”agerade omedelbart” och sedan i november försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats.

– Jag tycker att det är synd att han inte lyssnade in det och valde att avgå i höstas, sa hon.

Eskil Erlandsson skrev debattartiklar och kritiserade regeringen 

Men Expressens kartläggning visar att att Eskil Erlandsson deltagit i partiets aktiviteter och fungerat som talesperson ända fram till avgången.

Så sent som i tisdags förra veckan, två dygn före avgången, skickade Centerpartiet ut ett pressmeddelande om att Eskil Erlandsson fortsatt var förste vice ordförande i riksdagens EU-nämnd.

Så sent som lördagen den 2 mars deltog Eskil Erlandsson i en debatt i Alvestas Folkets hus, arrangerad av Jägarnas riksförbund. I den argumenterade han bland annat för ”en samlad klövviltsförvaltning”.

I en artikel på nyhetssajten Europaportalen, som publicerades den 28 februari, kritiserade Eskil Erlandsson regeringen för att den inte överlagt med EU-nämnden om EU:s nya upphovsrättsdirektiv – och den 19 februari var han huvudgäst när Centerpartiet i Gnesta höll årsmöte.

Eskil Erlandsson vid Annie Lööfs tal i Almedalen 2016.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

”Under drygt en timme gav han oss en intressant inblick i EU-nämndens arbete för att sedan redogöra för småföretagandets villkor och förutsättningar”, skrev kommunkretsen efteråt i Södermanlands Nyheter.

Den 8 februari publicerade tidningen Växjöbladet/Kronobergaren en krönika som skrivits av Eskil Erlandsson, där han försvarade samarbetet med S-MP-regeringen.

”Centerpartiet har tagit ansvar för att Sverige ska få en fungerande regering genom att tolerera Stefan Löfven som regeringsbildare. Vi har genom detta sett till att hålla ytterkantspartierna SD och V borta från inflytande över den politiska inriktningen. På detta sätt kan vi genom överenskommelsen dessutom få genomslag för mycket av den liberala reformpolitik som Sverige behöver”, konstaterade Erlandsson.

Eskil Erlandsson ingick i talmannens delegation

Den 5-7 februari ingick Eskil Erlandsson i talmannen Andreas Norléns delegation under en resa till Bryssel. Delegationen besökte då bland annat Belgiens parlament, Natos högkvarter och den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Den 30 januari lovade Eskil Erlandsson i en debattartikel i Smålandsposten, apropå samarbetet med regeringen:

”Vi ska vara en liberal nagel i ögat på S.”


Annie Lööf hävdar att partiledningen sedan november förra året försökt förmå Eskil Erlandsson att lämna sin riksdagsplats.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressen har bett om en intervju med Annie Lööf med anledning av de nya uppgifterna om Eskil Erlandsson, men hennes pressekreterare Hannes Hervieu skriver i ett sms: 

”Tyvärr finns det ingen möjlighet i dag, utan vi hänvisar till den intervju hon gjorde med SVT i går. För kompletterande frågor hänvisar vi till gruppledare Anders W Jonsson.”

Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson skriver i ett sms till Expressen att Erlandsson ”var fortfarande riksdagsledamot i tisdags och hade förstås möjlighet att skriva debattartiklar i lokalmedia”.

När Expressen frågar varför Eskil Erlandsson inte uteslöts ur partiet i november förra året, då han vägrade lämna sin riksdagsplats, blir svaret – via sms:

”Därför att mitt fokus har varit att han ska lämna sitt riksdagsmandat.”

Anders W Jonsson skriver också:

”Vi har ingen möjlighet att tvinga en riksdagsledamot att avgå, vilket innebar att Eskil Erlandsson arbetade som riksdagsledamot fram till att han gick med på att avgå. 

Vi försökte under flera månader att få honom att avgå som riksdagsledamot, och därmed också som vice ordförande i EU-nämnden, vilket han till slut gjorde. Det finns dock ingen formell möjlighet för ett parti att tvinga bort en riksdagsledamot, varken från riksdagsmandatet eller från en post i ett utskott.

Vårt fokus låg på att han skulle avgå som riksdagsledamot, inte minst för att de kvinnor som utsattes fanns på samma arbetsplats som honom.”

Expressen har sökt ex-ministern Eskil Erlandsson, men hittills utan resultat. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.