Erkänner – ryska armén har allvarliga problem

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
En förstörd rysk stridsvagn från början av kriget i Ukraina.
Foto: MAXYM MARUSENKO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / MAXYM MARUSENKO/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Putins trupper har allvarliga problem i Ukraina enligt en kremltrogen analytiker.
Foto: PAVEL BYRKIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Den ryska flygbasen Saky på Krim drabbades av en serie explosioner den 9 augusti.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Rapporter om ryska misslyckanden i kriget möts vanligtvis med tillbakavisningar från Kreml.

Men nu medger den regimtrogna analytikern Ruslan Putjov att den ryska militären har allvarliga problem.

– Fronten är stor och det finns inte tillräckligt med krafter, säger han i en intervju, rapporterar Der Spiegel.

Rysslands invasion av Ukraina – som president Putin tänkte få klart på ett par dagar – har snart pågått i ett halvår och de ryska trupperna har stött på stora problem med Ukrainas försvar.

Nu medger den ryske Kremltrogna militärexperten Ruslan Putjov att Putins trupper har allvarliga problem. Det säger han i en intervju med det ryska analysföretaget Prisp, rapporterar Der Spiegel.

Daterade vapen, för få soldater och ett oprecist flygvapen är några aspekter Pukhov lyfter fram. Ukrainas tekniska försprång beror i mångt och mycket på vapen från väst.

För få soldater

– Ukraina och Ryssand har helt olika vapen, säger han i intervjun.

Även på markfronten menar han att Ryssland har ett rejält underläge och det finns en ”betydande brist” på marken: För få soldater.

– Fronten är stor och det finns inte tillräckligt med krafter. Ukrainarna är på defensiven och har mycket artilleri och många stridsplan. Vi måste bryta igenom fronten med ett otillräckligt antal soldater och utsatta stridsvagnar, säger han.

Anses vara Kremltrogen

Om väst fortsätter att leverera vapen och den ukrainska arméns numerära överlägsenhet fortsätter så tror Putjov att situationen för Ryssland kan ”försämras dramatiskt” i höst.

Putjovs kritiska ord är minst sagt ovanliga. Kriget får i Ryssland inte kallas för ett krig utan en ”militär specialoperation” och misslyckanden i kriget har bagatelliserats eller tillbakavisats av Kreml.

Analytikern har varit medlem av ett expertråd nära den ryska regeringen sedan 2012 och anses vara lojal mot Kreml och en kännare av den ryska armén, skriver Der Spiegel.

Ryska missen – råkade avslöja hemliga basen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.