Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erixon och Åkesson ryter ifrån mot hoten

“Jag är den enda som är tjänstledig från ett välavlönat jobb.”
Louise Erixon.
Foto: Privat
Jimmie Åkesson.
Foto: TIM ARO/TT / TT NYHETSBYRÅN

Moderater i Sölvesborg har fått motta hat och hot efter att partiet valt att inte samarbeta med SD.

”Skärpning”, skriver den lokala SD-toppen Louise Erixon på Facebook.

Även Jimmie Åkesson sätter ner foten – men uppger att det inte är ”det minsta förvånande” att M möts av kritik efter sitt ”monumentala svek”.

Moderaterna i Sölvesborg har valt att lämna samarbetet med Sverigedemokraterna, vilket lett till starka reaktioner från vissa väljare.

Under helgen har flera M-ledamöter fått motta både hot och hat.

I ett inlägg på Facebook markerar nu den lokala SD-toppen Louise Erixon mot hoten. Hon skriver att politiker aldrig bör utsättas för hat och hot.

Själv kommer hon fördöma liknande händelser och hon uppmanar andra partiföreträdare i Sölvesborg att göra detsamma.

”Till missnöjda moderata väljare: framför kritik om ni har sådan, men gör det då på ett civiliserat sätt. Om ni inte anser att M i Sölvesborg gått den väg ni trott då ni gick till vallokalen, delge då gärna era åsikter, men överträd aldrig dessa gränser. Det hjälper inte er sak och det skadar människor”, skriver hon.

Hon skriver också att hon blir ”besviken” när hon ser hur SD-väljare uttrycker sig i sociala medier.

”Jag är besviken, ni är besvikna och det kan man berätta för sölvesborgsmoderaterna, hur mycket man vill. Men för guds skull – gör det i så fall anständigt.”

”Inte det minsta förvånande”

Även SD-ledaren Jimmie Åkesson ryter ifrån mot hoten. I ett inlägg på Facebook konstaterar han att det är olagligt att hota. Han säger också att hot och hat är ”onödigt och destruktivt”.

Men Åkesson skriver också att det inte är förvånande att M-ledamöter får motta kritik efter ”sitt monumentala svek mot alla de M-väljare som inte röstade för ett vänsterstyre”.

”Kritiken är högst befogad, och det är obegripligt om personerna bakom detta bedrägeri väntat sig något annat. Många är, med all rätt, förbannade, och självklart har var och en rätt att – inom lagens och anständighetens ramar – ge uttryck för det. Det ingår i det politiska uppdraget att tåla tuff kritik. Tro mig, jag vet”, skriver han.

Han markerar också mot att hatet och hoten skylls på SD.

”Det påstås vara SD-väljare som 'hotar och hatar', vilket naturligtvis bara är ett billigt försök att flytta fokus från sitt eget handlande”, skriver Åkesson.

Se mer

Nu är det klart. Socialdemokraterna och Moderaterna bildar ett nytt styre och Sverigedemokraterna hamnar i opposition.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.